Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Na košickom Luníku VII obnovili dodávky tepla a teplej vody

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

Dodávky tepla a teplej úžitkovej vody museli byť v tejto oblasti prerušené po minulotýždňovom odstavení výmenníka na Rožňavskej ulici.

Košice 13. októbra (TASR) - Dodávku teplej vody pre obyvateľov 34 odberných miest na košickej Rožňavskej, Humenskej a Michalovskej ulici obnovili po šiestich dňoch v sobotu (13. 10.) krátko pred polnocou. V domácnostiach tejto časti sídliska Luník VII od piatkového (11. 10.) večera opätovne hrejú aj radiátory. Informoval o tom magistrát mesta.

Dodávky tepla a teplej úžitkovej vody museli byť v tejto oblasti prerušené po minulotýždňovom odstavení výmenníka na Rožňavskej ulici. Mimo prevádzky bol od 6. októbra, keď sa v ňom zrútil strop a padajúce časti panelov poškodili technológiu pre dodávku tepla a teplej úžitkovej vody. Postihnuté boli bytovky na Luníku VII, ako aj budova Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Rožňavskej 10, ktorá je spojená s výmenníkom. Obnovenie dodávok sa podarilo spoločnosti Tepelné hospodárstvo Košice (TEHO) v predstihu oproti pôvodnému plánu.

"V piatok ráno o 8.00 h začali naši zamestnanci opravu technologickej časti výmenníka. Svoju prácu dokončili v sobotu (12. 10.) v noci po 40 hodinách nepretržitých prác. Vo výmenníku budú aj naďalej prebiehať sanačné a stavebné práce, avšak už len na obnovení strešnej konštrukcie. Z toho dôvodu bude aj naďalej prerušená výučba v ZUŠ na Rožnavskej 10," informoval riaditeľ TEHO Jaroslav Tkáč.

Dodávky tepla a teplej vody mali byť pôvodne obnovené do pondelka (14. 10.) predpoludnia. Námestník primátora mesta Marcel Gibóda sa poďakoval zamestnancom TEHO, ktorí sa podieľali na oprave technológie výmenníka, stavebnej firme, ktorá od pondelka (7. 10.) odstraňovala z výmenníka stavebnú sutinu a stabilizovala jeho strop, ako aj obyvateľom lokality za trpezlivosť.

TEHO oznámilo svojim zmluvným partnerom a dotknutým správcovským spoločnostiam, akým spôsobom im poskytne kompenzácie za to, že im v uplynulých dňoch nemohlo pre poškodenie výmenníka poskytovať zmluvné služby. "Finančné odškodnenie bude realizované formou vrátenia polovice fixného poplatku za teplo, ktorý zaplatia za október. Keďže v čase havárie neboli realizované dodávky tepla, odberateľom za ten čas nebudú účtované ani variabilné náklady. Kompenzácie vyplatíme na účet správcovských spoločností, keďže ony sú zmluvnými partnermi spoločnosti TEHO pre dodávku tepla. Tie ich už potom vyúčtujú jednotlivým domácnostiam," povedal Tkáč.