Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

V Spišskej Novej Vsi hasiči ratovali rysa

Ilustracna snimka Foto: TASR/Pavol Remias

Rys prišiel do areálu ZOO v Spišskej Novej Vsi z voľnej prírody.

Spišská Nová Ves 22. decembra (TASR) - Rys, ktorého odchytili v sobotu (21. 12) v areáli spišskonovoveskej ZOO, nepatril k jej zvieratám. TASR o tom informovala riaditeľka spomínanej ZOO Jana Dzuriková. Mačkovitá šelma tam teda prišla z voľnej prírody.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach TASR informovalo, že sa spomínané zviera v areáli spišskonovoveskej ZOO dostalo v sobotu podvečer mimo klietku. Dzuriková však túto informáciu dementovala a povedala, že odchytené zviera ZOO nepatrí.

"Hasiči spolu s pracovníkmi Správy Národného parku Slovenský raj a zverolekárom chytali v našej ZOO rysa, ktorý k nám však prišiel z voľnej prírody a pretože bol nebezpečný pre naše zvieratá a zamestnancov, došlo následne k jeho odchytu. Nebolo to však naše zviera. Žiadne z našich zvierat, vrátane rysa, neušlo," zdôraznila Dzuriková.

Zviera sa nachádzalo po uspaní zverolekárom na strome približne v 7-metrovej výške. Keďže hrozil jeho pád a nebolo možné použiť mobilnú plošinu, hasiči sa dostali k rysovi pomocou výsuvného rebríka a následne ho zniesli na zem.

Odchytený rys sa momentálne nachádza v chovnej stanici Správy Národného parku Slovenský raj v Spišskej Novej Vsi. Ako pre TASR uviedol pracovník Správy Jozef Kormančík, ide o mladého jedinca, ktorý by zrejme vo voľnej prírode momentálne neprežil. Preto bude onedlho pravdepodobne umiestnený v ZOO Bojnice. Uvažuje sa však, že by sa mohol neskôr do voľnej prírody opätovne vrátiť.