Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Umelecký kováč V. Eperješi vytvoril kovovú sochu Veroniky Zuzulovej

Umelecký kováč zo Zemplína Vladimír Eperješi z obce Nový Ruskov, okres Trebišov ukul zo starých súčiastok oceľovú sochu lyžiarky na počesť lyžiarky Veroniky Velez-Zuzulovej s názvom Veronika Vepi Žužuľová. Foto: TASR/Roman Hanc

K Eperješiho predchádzajúcim výtvorom z kovu patria aj veľká zemeguľa, Eiffelova veža, Šikmá veža v Pise, Socha slobody či londýnsky Big Ben.

Nový Ruskov 7. februára (TASR) – Kovová socha znázorňujúca slovenskú zjazdovú lyžiarku Veroniku Velez Zuzulovú zdobí zbierku umeleckého sochára Vladimíra Eperješiho z Nového Ruskova v okrese Trebišov.

„Socha predstavuje lyžiarku, ktorá je v Soči a získa aj prvé miesto. Pomenoval som ju po Veronike Zuzulovej, pretože ju postihla smola, zranila sa a na olympiáde sa nemôže zúčastniť,“ uviedol Eperješi pre TASR.



Dodal, že výroba sochy mu trvala asi tri mesiace, pričom najviac času si vyžiadal zber súčiastok. „Socha je vyrobená najmä zo šrotu. Súčiastky som našiel na rôznych šrotoviskách, kde chodím a zbieram ich. Po námete vznikajú takéto sochy,“ doplnil Eperješi, ktorý z rovnakého materiálu už vytvoril sochu cyklistu Petra Sagana a naznačil, že pred dokončením má dielo, ktoré znázorňuje tenistku Dominiku Cibulkovú.

K Eperješiho predchádzajúcim výtvorom z kovu patria aj veľká zemeguľa, Eiffelova veža, Šikmá veža v Pise, Socha slobody či londýnsky Big Ben.