Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Hlavnou témou stretnutia v Košiciach bola ťažba uránu na Jahodnej

Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zsolt Simon sa stretol s predstaviteľmi samospráv dotknutých obcí a zástupcov Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny.

Košice 7. februára (TASR) – Problematika geologického prieskumu a prípadnej ťažby uránu v lokalite Jahodná pri Košiciach bola dnes témou stretnutia predstaviteľov samospráv dotknutých obcí a zástupcov Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny s poslancom NR SR Zsoltom Simonom (Most-Híd) na pôde úradu mestskej časti Košice – Sever.

„Dostal som na stretnutí informáciu, že údajne vo Vyšnom Klatove (okres Košice – okolie) je zvýšený obsah radónu v zdroji pitnej vody, čo môže byť spôsobené tým, že sa tam vykonáva geologický prieskum,“ uviedol po stretnutí Simon pre TASR. Dodal, že chcel zistiť, kde je uskladnená hornina, ktorá vzniká ako odpad pri prieskumných vrtoch, ale túto informáciu zatiaľ nedostal.

„Zdá sa mi však, že s občanmi Košíc sa hrá neférová hra. Ak sa na jednej strane tvrdí, že tu ťažba nebude a na druhej strane sa podpíše memorandum o porozumení s ťažobnou spoločnosťou, nemôže sa to udiať bez toho, aby o tom vedel predseda vlády,“ vyhlásil Simon. Poukázal tiež na to, že zákon jednoznačne neukladá ministrovi životného prostredia, že musí predĺžiť geologický prieskum, ale že môže. „Minister sa vyjadril, že ak by tak neurobil hrozila by Slovenskej republike arbitráž o 20 miliónov eur. To znamená, že život a majetok občanov Košíc ocenil minister na menej ako 20 miliónov?“ povedal Simon a zároveň sa vyjadril, že na mieste ministra by rozhodnutie o predĺžení geologického prieskumu na Jahodnej nevydal. „Tieto kroky smerujú k tomu, aby sa ťažba na Jahodnej spustila,“ dodal.

Simon zároveň pripustil, že rozhodnutie o povolení geologického prieskumu pri Košiciach vydal vtedajší minister László Miklos, ale podľa neho nebola zákonná možnosť ako tento krok neurobiť. Pripustil tiež, že v časoch, keď zastával funkciu ministra životného prostredia sa tejto problematike nevenoval, pretože jeho hlavnou úlohou bolo zabezpečiť, aby oddelil činnosť troch ministerstiev, ktoré boli spojené za prvej vlády Roberta Fica. „Ale aj ja som sa v roku 2010 zasadzoval o to, aby pri povoľovaní ťažby mali obce právo veta,“ doplnil. Odmietol tiež názor, že táto jeho aktivita súvisí s ambíciou uspieť vo voľbách do Európskeho parlamentu.

„Problematiku geologického prieskumu pri Košiciach na Jahodnej ministerstvo zdedilo. Geologický prieskum povolila v roku 2005 vláda Mikuláša Dzurindu, v ktorej sedel aj pán Zsolt Simon ako minister pôdohospodárstva SR a vtedajší minister životného prostredia bol jeho stranícky kolega. Je škoda, že si na samosprávu a občanov spomenul až po deviatich rokoch a tému politicky zneužíva v čase, keď podľa medializovaných informácií zvažuje kandidovať za europoslanca,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol Michal Cákoci z ministerstva životného prostredia. Pripomenul, že rezort musel geologický prieskum, ktorý sa odohráva podľa pravidiel z roku 2005, predĺžiť do jari budúceho roka, pretože v opačnom prípade Slovensku hrozil medzinárodný súdny spor za desiatky miliónov eur. „Navyše treba zdôrazniť, že geologický prieskum v žiadnom prípade neznamená ťažbu, ktorá je úplne iným procesom,“ podčiarkol Cákoci.

Opäť pripomenul, že ťažba patrí do kompetencie rezortu hospodárstva a obce ju môžu zastaviť, pretože disponujú právom veta. „Táto možnosť do budúcnosti pribudla po legislatívnych zmenách, ktoré boli v roku 2010 prijaté na základe petície práve počas prvej vlády Roberta Fica,“ dodal.

Primátor Košíc Richard Raši v tejto súvislosti zopakoval svoje vyhlásenie, že pokiaľ stojí na čele mesta, urán sa Jahodnej ťažiť nebude.