Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Agorateka ponúka legálny online obsah na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jednotné prístupové miesto k webom s legálnym obsahom má podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) okrem iného i zvýšiť povedomie o autorskom práve.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Legálny online obsah na Slovensku, teda filmy, hudba, televízne programy, elektronické knihy, ale aj športové programy ponúka nový národný portál Agorateka. Iniciovalo ho Ministerstvo kultúry(MK) SR v rámci európskeho projektu.

Jednotné prístupové miesto k webom s legálnym obsahom má podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) okrem iného i zvýšiť povedomie o autorskom práve. "Ľudia u nás i v celej Európe často nevedia, kde na weboch môžu nájsť zdroje s legálnym obsahom. Navyše mnohé stránky, ktoré obsahujú nelegálny obsah, vyzerajú veľmi podobne ako legálne stránky, čo veľmi často spôsobuje problémy pri ich rozlišovaní," upozornila Laššáková.

Portál, ponúkajúci informácie v slovenskom i anglickom jazyku, bol vytvorený v spolupráci s Európskym úradom pre duševné vlastníctvo („EUIPO") a stal sa tak automaticky súčasťou európskeho projektu Agorateka, ktorý EUIPO realizuje. Slovensko sa pridalo k 16 európskym krajinám, ktoré ponúkajú prístupy k ponuke legálnych, autorskoprávne chránených diel, čím obmedzujú prístup k online obsahu z nelegálnych zdrojov.