Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Albumy 4/4 D. Ursinyho a Svitanie kapely M Efekt vychádzajú na vinyle

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Dežo Ursiny (1947 – 1995) bol jedinečný slovenský bigbítový a artrockový hudobník, skladateľ a spevák.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Legendárne albumy Deža Ursinyho 4/4 a skupiny M Efekt s názvom Svitanie z produkcie slovenského vydavateľstva Opus vychádzajú v reedícii na vinylovej platni. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Dežo Ursiny (1947 – 1995) bol jedinečný slovenský bigbítový a artrockový hudobník, skladateľ a spevák. Spolu s Mariánom Vargom a Pavlom Hammelom tvorí trojicu hlavných zakladateľov modernej slovenskej rockovej hudby. Platňa 4/4 je jeho piatym albumom, ktorý pôvodne vyšiel na vinylovej LP v roku 1983. Po typických a takpovediac referenčných albumoch Pevnina detstva, Nové mapy ticha a Modrý vrch sa Ursiny na tomto albume vrátil ku krátkym pesničkovým kompozíciám, čomu sa prispôsobil svojimi básnickými predlohami aj Ursinyho dvorný textár a umelecký spolupútnik Ivan Štrpka.

Vytvorili tak poslucháčsky ústretový album, ktorý má svojimi chytľavými refrénovými melódiami s výraznými textovými sloganmi blízko bežnej pop-music, napriek tomu si však zachováva originálnu a nenapodobiteľnú poetiku, tak vlastnú tejto výnimočnej umeleckej dvojici.

Skupinu Prognóza, s ktorou nahral túto LP, tvorili Ľubomír Stankovský (bicie), Vladimír Kassay (basová gitara), Martin Karvaš (klávesy) a Dežo Ursiny (gitara). V jednotlivých skladbách hosťovali aj Ľubomír Tamaškovič (tenor saxofón), Richard Kroczek (elektrické husle), Peter Lipa, Jozef Škvařil a Ivan Jombík (perkusie). Tucet skladieb na platni tvorili Tebe, Silvestrovský beh, Air Mail, Rozhovor, Počasie pre lakomcov a Iný stav na strane A, Ranné správy, Golden lip, Počasie pre bohatých, Júlia v zime, Kameň a sebe na strane B.

Rovnako legendárny je album Svitanie československej art rockovej formácie M Efekt na vinyle z roku 1977. Skupinu tvorila štvorica skvelých, dnes už nežijúcich muzikantov z Prahy, Brna a Bratislavy Radim Hladík (gitara), Fedor Frešo (basgitara), Oldřich Veselý (organ, klavír) a Vlado Čech (bicie).

Svitanie je albumom pre náročného poslucháča. Obsahuje rozsiahlejšie, kompozične prepracované a bohato aranžované skladby, v ktorých jednotliví členovia skupiny demonštrujú svoju autorskú kreativitu ruka v ruke s vysokým hráčskym majstrovstvom. Album patrí do zlatého fondu československej rockovej hudby 20. storočia a aj po viac ako 40 rokoch prináša výraznú, trvalú a časom overenú umeleckú hodnotu. Na LP je päť kompozícií, Vysoká stolička, Dlhý popol, Ej, padá, padá rosenka, V sobotu popoludní na strane A a Svitanie na strane B.