Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Banskej Bystrici pokračuje festival Prvý človek bol umelec 4

Na archívnej fotografii Banská Bystrica. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Prvá časť festivalu Prvý človek bol umelec 4 sa uskutočnila v auguste.

Banská Bystrica 9. októbra (TASR) - Vernisáže, tematizované prednášky, filmy, komentované prehliadky a rozmanité tvorivé dielne ponúka druhá časť festivalu s názvom Prvý človek bol umelec 4, ktorá sa bude konať v októbri a v novembri v Bethlenovom dome a Pretóriu Stredoslovenskej galérie (SSG) v Banskej Bystrici. 

V utorok 15. októbra o 17.00 h pripravili organizátori zo SSG v Bethlenovom dome komentovanú prehliadka s kurátorkou a reštaurátormi k výstave Ako na umenie...2 (príroda a krajina). "Kurátorka edukatívnej výstavy predstaví jej koncepciu a reštaurátori galérie predstavia 19 zreštaurovaných diel od 18 autorov," uviedla pre TASR manažérka galérie Zuzana Chlebničanová.

Výstava s názvom Keres kultúra!Robíme kultúru!, ktorú otvoria 22. októbra o 17.00 h v Pretóriu, predstaví tvorbu mladej generácie umelcov, ktorí s témou a v téme rómskej identity pracujú a kriticky ju reflektujú. "Na rozdiel od množstva výstav skôr idylicky zameraného insitného umenia Rómov pôjde o živé, diskurzívne, aktuálne súčasné umenie, ktoré sa na tradíciu odvoláva, ale v mnohom s ňou polemizuje, či je voči nej aj kritické," priblížila ďalej Chlebničanová.  

Dňa 26. októbra o 13.00 h bude v Bethlenovom dome workshop k výstave Ako na umenie...2 (príroda a krajina) s výtvarníčkami Simonou Gottierovou a Martinou Mäsiarovou.  

Poslednými podujatiami festivalu bude 29. októbra o 13.00 h v Bethlenovom dome zážitkový workshop s ukážkou toho, ako sa dá arteterapia robiť dynamicky, v priestore a celým telom. "Kombináciou arteterapie, pohybu a hudby predstaví arteterapeutka Linda van Dalen zaujímavé aktivity a ich využitie v praxi," dodala manažérka SSG. V ten istý deň o 17.00 h otvoria v kresliarni Bethlenovho domu výstavu Rastislava Podobu Nižšie úrovne. Podľa Chlebničanovej autor pokračuje v skúmaní priestoru na pomedzí reprezentácie a abstrakcie. "Východiskom sú mu letecké snímky topografií krajiny, ktoré pretvára a nanovo konštruuje v médiu maľby".

Prvá časť festivalu Prvý človek bol umelec 4 sa uskutočnila v auguste. V záhrade Vily Dominika Skuteckého sa realizovali koncerty, filmy, divadlo, piknik spojený s čítaním pre deti a bola tam tiež prednáška reštaurátora a vernisáž výstavy architekta Alexandra Skuteckého.

Na všetky jesenné podujatia festivalu je vstup voľný. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.