Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Digitálne reštaurované Ľalie poľné sa predstavia v Lyone

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Festival Lumiére upozorňuje na zásadné filmy z histórie kinematografie a dbá o zachovanie ich kontinuity v súčasnosti.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Vo francúzskom Lyone sa v sobotu (12. 10.) začne prestížny festival Lumiére. "Ide o jeden z najväčších a najrešpektovanejších medzinárodných festivalov klasického filmu, na jeho aktuálnom 10. ročníku bude slovenskú kinematografiu zastupovať film Ela Havettu Ľalie poľné (1972)," TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Festival Lumiére upozorňuje na zásadné filmy z histórie kinematografie a dbá o zachovanie ich kontinuity v súčasnosti. Jeho program je venovaný reštaurovaným archívnym dielam, retrospektívam a poctám významných filmových tvorcov. Pre jubilejný 10. ročník organizátori vytvorili značku Lumiére Classics, zastrešujúcu tri programové sekcie venované reštaurovaným filmom: francúzsky film, medzinárodné filmy a poklady a kuriozity. "Film Ľalie poľné je zaradený do sekcie poklady a kuriozity a tak ako všetky filmy uvádzané na festivale pod hlavičkou Lumiére Classics sa bude uchádzať o cenu za najlepší reštaurovaný film roka," dodala.

Ľalie poľné sú už tretím slovenským digitálne reštaurovaným dielom, ktoré sa na lyonskom festivale predstaví. Ako prvý videli festivaloví diváci v roku 2017 celovečerný animovaný film Krvavá pani (1980) Viktora Kubala, vlani mala na festivale svetovú premiéru snímka Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana. "Digitálne reštaurovanie filmu je dlhodobý a náročný proces. Každý rok vyberáme jeden 'nosný' film, ktorý digitálne reštaurujeme s vyhliadkou prihlásenia na festival v Lyone. Pre tento rok to boli Ľalie poľné, film, ktorý je formálne aj obsahovo výnimočný, neopozeraný a pre publikum mimo Slovenska neznámy," vysvetľuje výber filmu Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ, ktorý Havettov film osobne uvedie.

Festival potrvá do 20. októbra. Digitálne reštaurovaný film Ľalie poľné bude uvedený na dvoch projekciách vo svetovej premiére.

Film Ľalie poľné rozpráva príbeh ľudí hľadajúcich domov, šťastie a svoje miesto v spoločnosti. Odohráva sa na slovenskej dedine po prvej svetovej vojne a jeho hrdinami sú vojnoví vyslúžilci, ktorí sa po návrate z vojny snažia dať svojmu životu zmysel, nájsť opäť istotu a lásku. Digitálne reštaurované dielo Ela Havettu premietne SFÚ aj domácim divákom. Ľalie poľné uvedie Filmotéka bratislavského Kina Lumiére 27. októbra o 18.20 h pri príležitosti Svetového dňa audiovizuálneho dedičstva. "Havettove filmy Slávnosť v botanickej záhrade (1969) a Ľalie poľné vydá SFÚ tento rok na 2-DVD a blu-ray nosičoch," uzavrela Nôtová.