Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Ticho a spol. si uctí storočnicu režiséra Leopolda Laholu

Na archívnej snímke Viera Dubačová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Inscenáciu má divadlo v repertoári od roku 2013 a je emotívnym portrétom kontroverznej epochy slovenských dejín očami neprávom zabudnutého Laholu.

Bratislava 12. februára (TASR) – Sté výročie narodenia významného slovenského dramatika, prozaika, scenáristu a režiséra Leopolda Laholu (1918–1968) si pripomenie bratislavské divadlo Ticho a spol. v pondelok večer uvedením hry Všade tá rieka.

V réžii Viery Dubačovej sa predstavia herci Michal Ďuriš, Judita Hansman a Ivan Martinka. Inscenáciu má divadlo v repertoári od roku 2013 a je emotívnym portrétom kontroverznej epochy slovenských dejín očami neprávom zabudnutého Laholu.

Podľa autorky Viki Janouškovej je hra o Laholovej púti, kamarátstve, morálnych a etických hodnotách aj o tom, ako s nimi narábala doba. Lahola žil v čase vojny a koncentračných táborov, bol v jednom z nich. Zažil Povstanie aj to, čo sa po druhej svetovej vojne dialo.

"Stal sa dramatikom, pre Slovenské národné divadlo napísal tri hry. Posledná – Atentát, v ktorej priviedol na javisko Ježiša, mu zlomila krk. A odišiel do Izraela," hovorí Janoušková.

V hre použila autentické citáty z Laholovho diela, z korešpondencie medzi ním a Špitzerom, aj Špitzerovej knihy Nechcel som byť Žid. Na dokreslenie doby sa diváci stretávajú s autentickými výrokmi Laholových súputnikov Jána Roznera a Agneši Kalinovej. Tiež z rozprávok Pavla Dobšinského, ktorého si Lahola veľmi vážil a nazval najlepším slovenským spisovateľom.