Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Dobrý festival v Prešove aj s ľudovkou v podaní IMT Smile

Ivan Tásler, frontman skupiny IMT Smile Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Zahraničným headlinerom festivalu bola anglická skupina Freak Power.

Prešov 23. júna (TASR) – Vystúpením skupiny IMT Smile na hlavnom pódiu v sobotu pred polnocou vyvrcholil Dobrý festival v Prešove. Zaplnené hľadisko amfiteátra si spolu s Ivanom Táslerom zaspievalo viaceré známe pesničky z repertoáru tejto úspešnej prešovskej kapely. Boli medzi nimi Len tebe, Viac, Dvaja, Duch človeka či Exotika.

Kapela ponúkla aj ľudovku A ja taka dzivočka, ktorá mala veľmi priaznivú odozvu, i časť ďalšej A od Prešova v podaní Ivana Táslera. Bol to príjemný záver druhého dňa, ktorý popoludní vďaka výdatnej búrke nevyzeral vôbec "festivalovo". Dážď však k tomuto festivalu patrí už štyri roky po sebe a fanúšikov nemohol odradiť.

Prvý festivalový deň uzatváral prešovský rodák Peter Nagy s kapelou Indigo. Vybral hity, akými sú Zákony hada, Poďme sa zachrániť, Profesor Indigo, So mnou nikdy nezostarneš, Aj tak sme stále frajeri, Len pomaly, Chráň svoje bláznovstvá, Korálky od Natálky, Sám s nohami na stole či Sme svoji. Spolu s česko-slovenským zlatým slávikom z roku 1985 si pesničky zaspievali v hľadisku aj mladí fanúšikovia, z ktorých mnohí prišli na svet neskôr ako Petrove hity.

"Je to obrovská satisfakcia, lebo keď som na Štúrovej ulici tie pesničky skladal, netušil som, že po tridsiatich rokoch sa vrátim a bude to tak, ako som si to predstavoval. Je pravda, že východniari sú úžasne spontánni, tak ako ja, sú muzikálni. Však polovica dobrých kapiel je z Prešova alebo z Košíc," uviedol Peter Nagy pre TASR.

Veľký úspech mal na festivale ďalší úspešný prešovský rodák Peter Lipa. Ponúkol známe hity aj piesne z nového albumu Lipa 68. Postupne prišli na rad Balada o štyroch koňoch, Caracas, Čo mám rád (Lipový čaj), Maturantky či Stromy sa ľúbia postojačky z nového albumu. Pravidlá festivalu sú jasné a Lipova hodina na pódiu uplynula veľmi rýchlo.

"Som tu po roku, snažím sa prísť raz do roka do Prešova, ale ako rodákovi sa to patrí. Minulý rok som mal vystúpenie v Krámikoch a teraz som tu. Je to príjemné, keď si ľudia spievajú so mnou. To znamená, že ma tu majú radi a moje pesničky sa im páčia. Nie je to dnes bežné všade. Najradšej mám Lipový čaj a najradšej ho mám, keď si ho so mnou všetci spievajú," povedal pre TASR náš úspešný spevák a džezman. Na festivalom pódiu si Peter Lipa prevzal Cenu mesta Prešov ako ocenenie jeho dlhoročnej úspešnej práce. "Cena je pre mňa poctou, je atraktívna, verím, že prispeje k tomu, že ma budú spoznávať noví ľudia, ktorí doteraz nepoznali moju hudbu, a že sa im možno zapáči, lebo to je pre mňa najväčšia cena," dodal Lipa.

Zahraničným headlinerom festivalu bola anglická skupina Freak Power. Festival bol zastúpením účinkujúcich silne prešovský, v priebehu dvoch dní sa predstavili aj kapely Chiki liki tu-a, Heľenine Oči, Mloci, Žobráci, košickí Nocadeň a Andrej Šeban Band.