Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

DPOH oslávi MDŽ čítaním hejtov známym a neznámym ženám

Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (na snímke). Foto: TASR Štefan Puškáš

Hejty, ktoré budú znieť v DPOH, poskytli divadlu novinárky, političky či ženy z oblasti kultúry.

Bratislava 6. marca (TASR) - Bratislavské Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) oslávi Medzinárodný deň žien (MDŽ) čítaním hejtov známym a neznámym ženám. Scénické čítanie pod názvom Odrežem ti hlavu! pripravuje na piatok 8. marca o 19.00 h. TASR o tom informovala PR manažérka Dana Freyerová.

Spresňuje, že hejty, ktoré boli napísané a zaslané známym i neznámym ženám, budú na javisku v réžii Valerie Schulczovej čítať sociológ Michal Vašečka a herci Michal Rovňák a Juraj Vilikovský. "Vyznanie lásky z konšpiračného pekla si za ženy, ktorým boli hejty určené, vypočuje herečka Broňa Kováčiková," dodáva Freyerová.

Hejty, ktoré budú znieť v DPOH, poskytli divadlu novinárky, političky či ženy z oblasti kultúry. "Obsahujú odporúčania, aby objekty ich nenávisti zmizli, vyhrážky smrťou, výzvy na znásilnenia. Ide o verbálne útoky na ženy, ktoré vo svojich životoch čosi dosiahli, zastupujú inštitúcie a práva nás všetkých, sú pevné vo svojich názoroch a postojoch," približuje divadlo a upozorňuje, že verbálny útok je často predzvesťou útoku fyzického.

"Pri násilných trestných činoch býva postupné posúvanie hranice od slov k útoku bežné. Hovorme nahlas o tom, že násilie existuje a je medzi nami v rôznych podobách. Online nenávisť má v realite svoju konkrétnu tvár," podčiarkujú tvorcovia "scénického čítania online nenávisti". Ďalej uvádzajú, že sa v ňom pokúsia o miernu iróniu, zvláštny čierny humor, pretože hodinové počúvanie nebezpečných, surových a hlavne skutočných vyhrážok, nadávok a urážok neprospeje nikomu. "Nejde však o zľahčovanie hejtu, ale o pokus vyjadriť zlobu a hlúposť kričiacej menšiny."

Scénické čítanie je súčasťou vznikajúcej platformy, založenej prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, ktorej cieľom je eliminovať páchanie násilia na ženách a dievčatách v akejkoľvek forme.