Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Európske operné domy sa otvoria milovníkom opery i ďalším záujemcom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Európske dni opery boli založené v roku 2007 s cieľom osláviť 400. výročie prvého majstrovského operného diela, Monteverdiho Orfea

Brusel 10. mája (TASR) - Európske operné domy otvoria cez víkend 12. a 13. mája svoje dvere a umožnia návštevníkom, aby si pozreli ich zákulisie pri príležitosti šiesteho ročníka Európskych dní opery. Pašie sú v roku 2012 témou Európskych dní opery.

Termín Európskych dní opery sa spája s najbližším víkendom po Dni Európy, ktorý pripadá na 9. mája.

Európske dni opery sa v roku 2011 prvýkrát konali aj so slovenskou účasťou, potvrdila tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. V roku 2011 sa slávili v 25 krajinách sveta vrátane Slovenska a v 105 operách.

Európske dni opery boli založené v roku 2007 s cieľom osláviť 400. výročie prvého majstrovského operného diela, Monteverdiho Orfea. Od roku 2007 každý rok operné domy otvárajú dvere záujemcom, aby si mohli pozrieť vnútro týchto stánkov kultúry. Návštevníkov popri predstaveniach čakajú aj prehliadky so sprievodcom, rôzne dielne a ďalšie akcie. Každý operný dom si môže vybrať program, ktorý chce návštevníkom ponúknuť, podujatie však na európskej úrovni koordinuje sieť Opera Europa v partnerstve s RESEO.

Cieľom Európskych dní opery je vyzdvihnúť operu a vzdať jej poctu aspoň raz do roka aj takýmto spôsobom. Opera je výsostne európske umenie a dni opery sú príležitosťou, aby sa otvorili dokorán dvere pre milovníkov tejto umeleckej tvorby.

Dejiny opery spadajú do čias starovekého Grécka. V piatom storočí pred Kristom obyvatelia Atén oslavovali svoju identitu - ako spoločnosť - predstaveniami s hudbou, spevom, slovom a tancom. To možno nazvať základnými prvkami, inšpiráciou pre vznik opery. Neskôr sa opera objavuje na európskej pôde na dvoroch miest súčasného Talianska v čase renesancie. Kvalitu opery vtedy zvyšovala rivalita vtedajších nezávislých miest.

Operná tvorba zaznamenala fenomenálny vzostup v 19. storočí. V 20. storočí sa verejnými subvenciami pomohlo zakladaniu nových domov, predstavenia sa stali prístupnejšie pre širšie publikum. Aj rozvoj rozhlasu prispel k šíreniu operných diel, podobne ako ich nahrávky.

RESEO je európske združenie, ktoré vzniklo v roku 1996 a tvoria ho všetci, čo pracujú v oblasti podpory opery a tanca. Funguje ako fórum na výmenu skúseností v oblasti operného a tanečného vzdelávania na európskej úrovni. RESEO má vyše 60 členov v 20 krajinách.