Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Berlinale vyznamená Jiřího Menzela ocenením Berlinale Camera

Na archívnej snímke Jiří Menzel Foto: TASR - Martin Turanovič

Na berlínskom festivale sa zároveň uskutoční svetová premiéra nového filmu Martina Šulíka Tlmočník s Jiřím Menzelom v hlavnej úlohe.

Bratislava 6. februára (TASR) - Medzinárodný filmový festival Berlinale oznámil, že ocení mimoriadny prínos Jiřího Menzela svetovému filmu cenou Berlinale Camera. Toto ocenenie festival udeľuje od roku 1986 a jeho laureátmi sa v minulosti stali veľké osobnosti svetového filmu - herec a režisér Clint Eastwood, režiséri Sydney Pollack, Richard Linklater, Claude Chabrol, herci Jodie Fosterová, Isabella Rosselliniová, Daniel Day-Lewis, Geoffrey Rush, Gina Lollobrigida a mnohí ďalší.

Na berlínskom festivale sa zároveň uskutoční svetová premiéra nového filmu Martina Šulíka Tlmočník s Jiřím Menzelom v hlavnej úlohe. Film bude uvedený v hlavnom programe v sekcii Berlinale Special, ktorá predstavuje mimoriadne kinematografické počiny či svetové filmárske osobnosti. Slávnostné uvedenie snímky je naplánované na piatok 23. februára, v deň, keď Menzel oslávi svoje 80. narodeniny.

Tvorcovia Tlmočníka v utorok zverejňujú oficiálny trailer k filmu, ktorý je dostupný na https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=mnwJ-5ABmNw&app=desk top.

Tlmočník je roadmovie o dvoch svojráznych mužoch, ktorých zvedie dohromady absurdná situácia, vďaka ktorej a možno i navzdory ktorej sa vydajú hľadať pravdu o vlastnej minulosti. Na ich spoločnej púti nechýbajú bizarné stretnutia, humorné situácie, ale aj poznanie minulosti a súčasnosti, ktoré nebude vždy príjemné.

Po boku Jiřího Menzela v titulnej úlohe asketického tlmočníka Aliho si úlohu rakúskeho učiteľa, bonvivána so slabosťou pre ženy a alkohol, zahral popredný rakúsky herec Peter Simonischek, držiteľ ocenenia Felix pre najlepšieho európskeho herca roku 2016 v komédii Toni Erdmann. Ďalej sa predstavia Zuzana Mauréry, Attila Mokos či známa internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová a Anna Rakovská.

Film bol ešte pred svetovou premiérou zakúpený do medzinárodnej distribúcie. Okrem koprodukčných krajín Česka, Slovenska a Rakúska, bude uvedený v kinách krajín Beneluxu, Grécka a tiež v Číne. Svetový predaj práv realizuje spoločnosť Celluloid Dreams.

Do slovenských kín Tlmočníka uvedie Garfield Film vo štvrtok 1. marca.

TASR informovala PR manažérka filmu Adriána Čahojová.