Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Festival Nová dráma/New Drama 2024 štartuje už 13.mája

Foto: Tibor Géci

Divadelný ústav pozýva na jubilejný 20. ročník festivalu Nová dráma/New Drama 2024.

Bratislava 10. mája (OTS) - Viac ako 30 zahraničných hostí, 10 inscenácií v súťaži o Grand Prix, masterclass nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Wole Soyinku a veľa ďalších sprievodných podujatí – to je ponuka jubilejného 20. ročníka festivalu súčasnej drámy Nová dráma/New Drama 2024, ktorý sa uskutoční v Bratislave a Trnave od 13. do 18. mája 2024.

Návštevníčky a návštevníci budú mať možnosť uvidieť počas jedného týždňa to najlepšie zo súčasnej drámy v tvorbe desiatich divadiel z rôznych kútov Slovenska. V Bratislave budú hosťovať Slovenské komorné divadlo Martin, Spišské divadlo a Divadlo Andreja Bagara v Nitre v koprodukcii s Horáckym divadlom Jihlava. Svoje predstavenia odohrajú v hlavnom meste aj domáci: Činohra Slovenského národného divadla, Divadlo Petra Mankoveckého, Divadlo NUDE, Divadlo LUDUS a Peter Mazalán. V Trnave vystúpi zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Ktorá inscenácia si napokon odnesie Grand Prix festivalu Nová dráma/New Drama 2024, bude známe počas záverečného ceremoniálu v sobotu 18. mája. Inscenácie do hlavného programu nominovala dramaturgická rada festivalu v zložení teatrologička Dária Fojtíková Fehérová, kritička Diana Pavlačková a teatrológ a dramaturg Marek Godovič.

„Cenu udelí medzinárodná porota počas galavečera s podtitulom 20 rokov s Novou drámou. Podujatie bude oslavou 20. ročníka súťažnej prehliadky najlepších inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy uvedených profesionálnymi divadlami na Slovensku v aktuálnej alebo predchádzajúcej divadelnej sezóne. Jednotlivé ročníky pripomenie aj nová publikácia Nová dráma/New Drama. Metafora sveta. Dvadsať rokov, ktorá mapuje históriu festivalu,“ hovorí riaditeľka festivalu Vladislava Fekete.

Medzi top festivalové podujatia bude patriť masterclass Wole Soyinku

Patronát nad jubilejným 20. ročníkom festivalu prevzal Wole Soyinka a pri tejto príležitosti povedie v Bratislave masterclass. Majstrovská lekcia s nigérijským spisovateľom, dramatikom, aktivistom, laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa uskutoční v Tanečnom divadle Ifjú Szivek v utorok 14. mája 2024 od 10.00 hod.

„Aj v tomto roku sa festivalovému tímu podarí na Slovensko priviesť výnimočného človeka a osobnosť svetovej drámy. Chceme stretnutie so svetovým dramatikom a nobelistom Wole Soyinkom umožniť všetkým, ktorí oň budú mať záujem, či už vyhľadávajú divadlo, kvalitnú literatúru, divadelnú teóriu alebo napríklad občiansky aktivizmus, keďže všestranne činný Wole Soyinka to všetko vo svojej tvorbe a v živote spája. Vstup na masterclass s Wole Soyinkom je preto voľný,“ dodáva V. Fekete.
S jeho tvorbou sa môže domáce publikum zoznámiť aj v knižnej antológii divadelných hier, ktorú nedávno pod názvom Blázni a špecialisti vydal Divadelný ústav a na podujatí bude uvedená do života.



Sekcia Focus o súčasnej tureckej dráme

„Sekcia Focus bude tento rok zameraná na súčasné turecké divadlo. V rámci sprievodného programu ho priblížia dve podujatia: tým prvým je Theory Event, teda prednáška o súčasnej tureckej dráme a divadle, ktorú budú viesť teatrologička Handan Salta a prekladateľka a režisérka Senem Cevher,“ hovorí výkonný riaditeľ festivalu Dušan Poliščák a dodáva, že nezostanú len pri teórii. „Po našej účasti na festivale TheatreIST v Istanbule pred niekoľkými rokmi, kde sme mali možnosť vidieť pestrosť súčasnej tureckej drámy, sme následne do Bratislavy pozvali tím tvorcov, ktorí u nás uvedie v slovenskej premiére inscenáciu Dvanásty dom. Uskutoční sa netradične v exteriéri – vo výklade Dočasného kultúrneho priestoru v Petržalke. Inscenáciu režíroval Salih Usta, v hlavnej úlohe hry s autobiografickým prvkami, ktorá posúva hranice ženského rozprávania a nanovo vykresľuje obraz toho, akým spôsobom žena nachádza a necháva zaznieť svoj hlas v geografickom priestore, sa predstaví Melek Ceylan.“ V Divadelnom ústave v tejto súvislosti vychádza knižne výber troch súčasných tureckých hier Turecká dráma.

Organizátori zároveň dodávajú, že festival nie je len súťažnou prehliadkou inscenácií pre verejnosť, ale zároveň aj showcase slovenského divadla pre zahraničie.

„Každoročne na festival pozývame desiatky zahraničných hostí. Naši tvorcovia sa s nimi môžu zoznámiť počas viacerých podujatí. Či už je to medzinárodná konferencia alebo napríklad podujatie Nová dráma – nové impulzy, na ktorom člen medzinárodnej poroty Artur Ghukasyan predstaví arménsky festival HIGH FEST International Performing Arts Festival, ktorého je prezidentom. Ďalší úspešný festival, gruzínsky Tbilisi International Festival of Theatre zasa priblíži manažérka medzinárodných projektov festivalu Nutsa Burjanadze. Tento rok organizujeme aj špeciálne pracovné stretnutie reprezentantov súťažiacich divadiel so zahraničnými hosťami festivalu. Veríme, že si navzájom padnú do oka a naše divadlo sa zúčastní ďalších prestížnych festivalov,“ uzatvára V. Fekete.

Kompletný program festivalu Nová dráma/New Drama 2024, ktorý potrvá od 13. do 18. mája, nájdete na webovej stránke novadrama.sk.