Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Film Čiara zarobil rekordných takmer 1.750.000 eur

Na snímke herec Tomáš Maštalír počas tlačového brífingu s tvorcami slovensko-ukrajinského filmu Čiara. Foto: TASR - Pavol Zachar

V celkových tržbách film Čiara predbehli len zahraničné snímky Avatar (2009) a Mimoni (2015).

Bratislava 19. februára (TASR/Teraz.sk) - Film Čiara, ktorý mal premiéru v auguste minulého roku, sa zaradil medzi najúspešnejšie slovenské filmy v histórii samostatného Slovenska. V celkových tržbách ho predbehli len zahraničné snímky Avatar (2009) a Mimoni (2015).

Rok 2017 bol v slovenskej kinematografii mimoriadne plodným rokom, počas ktorého na Slovensku vzniklo množstvo zaujímavých snímok. A hoci tie kvalitné filmy ocenené na filmových festivaloch nebývajú aj vždy divácky atraktívne, filmu Čiara sa to podarilo. Do kín prilákal takmer 330.000 divákov a jeho tržby sa vyšplhali na necelých 1.750.000 eur. "Som hrdá na to, že sa nám to spoločne s celým tímom, ktorý za filmom Čiara stál, podarilo. Už pri jeho tvorbe sme mali isté očakávania, ale keďže vieme, aká je situácia so slovenským filmom, toto číslo prekonalo aj naše najodvážnejšie predstavy. Som veľmi vďačná a verím, že aj vďaka tomu si ľudia začnú slovenské filmy, do ktorých ich tvorcovia investujú mnoho úsilia i peňazí, všímať viac," uviedla pre médiá producentka filmu Wanda Adamík Hrycová.



Čísla, aké dosiahla Čiara a ďalší slovenský film Všetko alebo nič, ktorý zaznamenal viac ako 340.000 divákov a hrubé tržby 1.735.000 eur, boli totiž kedysi pre slovenský film nepredstaviteľnou métou. Divácky najpopulárnejšie bývali v kinách zahraničné trháky a animované rozprávky (Avatar - tržby 2,185 milióna eur, Mimoni 1,880 milióna eur). V desiatke najúspešnejších filmov v našich kinách podľa tržieb, figuruje okrem Čiary a romantickej komédie Všetko alebo nič, aj úspešný minuloročný slovenský film Únos a tiež Bathory z roku 2008.



TASR informovala za tvorcov filmu Čiara Monika Želasková.