Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival 4 živly otvorí Happy End z roku 1967

Ilustračné foto. Foto: Lukáš Valentovič/TASR

V piatkovom programe festivalu figuruje bizarný austrálsky thriller Autokino skazy, ktorý ponúkne nekompromisné, no zároveň úsmevné predstavenie nielen svojim hrdinom, ale aj divákom na amfiteátri.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Tridsiatku celovečerných filmov a tri pásma krátkometrážnych snímok ponúkne letný filmový festival 4 živly. Jubilejný 20. ročník podujatia sa uskutoční v Banskej Štiavnici od 8. do 12. augusta v kinosálach, kaviarenských priestoroch, ale aj pod hviezdnou augustovou oblohou. Na banskoštiavnickom amfiteátri premietne festival aj svoj otvárací film v stredu večer.

Otváracím filmom je československá snímka Happy End, ktorý v roku 1967 nakrútil režisér Oldřich Lipský. "Svoj príbeh začína práve titulným koncom a speje k záveru, ktorý je vlastne začiatkom príbehu. Zaujímavá hra s rozprávaním je jedným z archívnych klenotov," TASR informoval PR manažér podujatia Peter Gašparík.

Štvrtkový večer bude patriť novšej klasike Šťastie, ktorú v roku 1998 nakrútil režisér Todd Solondz. O tejto snímke sa často hovorí ako o "čiernej komédii o troch sestrách, ktoré sa usilujú dosiahnuť šťastie a dokonalosť strednej triedy". "Významu šťastných koncov dáva tento kontroverzný titul nový význam a publiku 4 živlov ponúkne unikátnu kombináciu humoru, strachu a grotesknosti," dodal.

V piatkovom programe festivalu figuruje bizarný austrálsky thriller Autokino skazy (Brian Trenchard-Smith, 1986), ktorý ponúkne nekompromisné, no zároveň úsmevné predstavenie nielen svojim hrdinom, ale aj divákom na amfiteátri. Po ňom sa môžu presunúť na nočné premietanie nemého filmu Hriechy lásky (Karel Lamač, 1929) so živým hudobným sprievodom na nádvorí Starého zámku. Cestou bude pre nich pripravená v centre mesta interaktívna svetelná inštalácia Živelné digitálne graffiti, ktorú pri príležitosti 20. výročia festivalu pripravili organizátori v spolupráci s banskobystrickým Festivalom svetla a tieňa. "Okoloidúci si v rámci nej budú môcť vytvoriť vlastné svetelné dielo na fasáde jednej zo štiavnických historických budov," poznamenal Gašparík.

Sobotný filmový program vyvrcholí na amfiteátri projekciou ruskej komédie Kukuška (r. Alexander Rogožkin, 2002), v ktorej sa na konci 2. svetovej vojny v ľudoprázdnej krajine na severe Európy stretne mladá Laponka s ruským a fínskym vojakom. Jazyková bariéra aj odlišné postoje postáv budú na plátne zdrojom viacerých humorných situácií.

Festival, ktorý okrem filmového programu ponúka viacero sprievodných podujatí - prednášku, kvíz, viacero výstav, nočné party, uzatvorí premietanie legendárnej československej komédie Skalní v ofsajde (r. Ján Lacko, 1960) o trojici futbalových fanúšikov, ktorí chcú využiť životnú príležitosť vidieť zápas národného mužstva s Brazíliou.

V sprievodnom programe nechýbajú projekcie pre detské publikum, rovnako dvojica tvorivých dielní a náučná prechádzka spojená s workshopom.