Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V holandských múzeách identifikovali 170 obrazov odcudzených nacistami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Mnoho židovských zberateľov a obchodníkov s umením bolo v rokoch 1933-1945 nútených odpredať svoje kolekcie nacistickým okupantom. Iné maľby boli jednoducho skonfiškované alebo ukradnuté.

Amsterdam 10. októbra (TASR) - Holandské múzeá majú vo svojich zbierkach najmenej 170 výtvarných diel, ktoré nacisti počas druhej svetovej vojny odcudzili židovským majiteľom. Vyplýva to z výsledkov bádania Združenia holandských múzeí (MV), informoval v stredu webový spravodajský portál Dutchnews.nl.

Celkovo 42 rozličných muzeálnych inštitúcií vrátane Rijksmuseum a Stedelijk Museum v Amsterdame majú podľa doterajších zistení MV vo svojich zbierkach odcudzené artefakty. Vyšetrovanie nie je dokončené už iba v Rijksmuseum.

Pátranie po potenciálne kradnutých dielach sa začalo v roku 2009, keď MV požiadalo múzeá v Holandsku, aby osvetlili pôvod svojich zbierok po tom, čo predchádzajúci výskum naznačil, že niekoľko umeleckých diel majú múzeá neoprávnene.

Mnoho židovských zberateľov a obchodníkov s umením bolo v rokoch 1933-1945 nútených odpredať svoje kolekcie nacistickým okupantom. Iné maľby boli jednoducho skonfiškované alebo ukradnuté a po skončení vojny sa ocitli v muzeálnych zbierkach po celom svete.

Najznámejším prípadom kradnutého umenia v Holandsku je zbierka Jacquesa Goudstikkera, ktorá bola predaná pod cenu nacistom. Diela sa vrátili jeho dedičom v roku 2006. Goudstikker, popredný holandský zberateľ výtvarného umenia, zomrel pri úteku do exilu pred nacistickou inváziou.

Veľké množstvo skíc od holandsko-indonézskeho maliara Jana Tooropa, ktoré podľa predpokladov pochádzajú z Goudstikkerovej zbierky a dnes sú v rukách haagskeho Gemeentemuseum a amsterdamského Stedelijk Museum, sa nachádzajú na zozname potenciálne kradnutých diel MV.

Združenie tvrdí, že zákonní majitelia alebo prípadní dedičia umeleckých diel s nejasným pôvodom môžu predložiť svoju žiadosť špeciálnej komisii, ktorá bola zriadená na posudzovanie nárokov.