Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Od narodenia opernej divy Marie Callasovej v nedeľu uplynie 95 rokov

Marie Callasová Foto: TASR/AP

Maria Callasová v sebe spájala dramatický sopránový hlas so skvelými hereckými schopnosťami, čím sa stala jednou z najväčších operných speváčok na svete.

New York/Bratislava 1. decembra (TASR) - Maria Callasová bola najslávnejšou opernou umelkyňou 20. storočia. Najobdivovanejšou zo všetkých kvalít sopránu opernej speváčky bola jej elegancia a hlboké hudobné použitie ozdôb vo všetkých ich zložitostiach a podobách. Od narodenia opernej speváčky uplynie v nedeľu 2. decembra 95 rokov.

Speváčka obdarená nádherným sopránom bola schopná zaspievať dramatické partie v operách Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera, ako aj ľahké koloratúry z opier Gioacchina Rossiniho. Hudobní kritici vyzdvihovali jej techniku bel canto, široký hlasový rozsah a zmysel pre drámu. Obdobie jej vrcholnej kariéry trvalo krátko, sotva 15 rokov, ale bola to hudobná explózia.

Maria Callasová v sebe spájala dramatický sopránový hlas so skvelými hereckými schopnosťami, čím sa stala jednou z najväčších operných speváčok na svete. Sústreďovala sa najmä na ranú taliansku operu. Ctitelia jej dali prezývku La Divina - božská.

Vlastným menom Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropulosová sa narodila 2. decembra 1923 gréckym rodičom v Brooklyne v New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA).

Na jar v roku 1949 sa vydala za talianskeho podnikateľa Giovanniho Battistu Meneghina. Bolo to manželstvo z rozumu. Jej bleskovú kariéru, ktorá sa začala dva roky pred vynikajúcim vystúpením v opere La Gioconda v talianskej Verone, jej pomáhal budovať práve on.

Nasledovali londýnska Covent Garden (Spojené kráľovstvo), parížska Grand Opera (Francúzsko), newyorská Metropolitan Opera (USA) a samozrejme milánska La Scala (Taliansko), kde vyhrala "vojnu sopránov" s veľkou rivalkou Renatou Tibaldiovou.

S vystúpeniami sa Maria Callasová definitívne rozlúčila v roku 1965 v londýnskej Covent Garden, keď ju začal zrádzať hlas.

Od leta 1959 mala vzťah s miliardárom Aristotelom Onassisom. Jej manžel Meneghini nesúhlasil s rozvodom a Onassis sa síce s manželkou rozišiel, ale jeho dve deti – dcéra a syn - a rodina bola proti jeho novej partnerke. V týchto dramatických okamihoch v roku 1960 Maria Callasová porodila Onassisovi syna, ktorý žil iba dva dni. Bola to tragédia, dlho starostlivo ukrývaná pred celým svetom a mala vplyv na ich ďalší život. Napokon sa medzi nich v roku 1968 postavila slávna žena Jacqueline Bouvierová-Kennedyová, vdova po 35. americkom prezidentovi Johnovi Fitzgeraldovi Kennedym. "Už iba moji psi ma nezradili," takto trpko okomentovala Callasová sobáš Aristotelesa Onassisa s Jackie Kennedyovou. Callasová sa usadila v Paríži a čoraz viac sa stránila ľudí.

Životný kruh Marie Callasovej sa uzavrel 16. septembra 1977. Zomrela náhle vo svojom parížskom apartmáne vo Francúzsku vo veku 53 rokov. Jej smrť je zastretá tajomstvami. Oficiálnou príčinou smrti bolo zlyhanie srdca, ale vedelo sa, že Callasová trpela depresiami a užívala silné antidepresíva.

Aj keď osobný život a aféry často v tlači zatienili Callasovú ako umelkyňu, jej umelecké výkony boli také, že ju Leonard Bernstein neváhal nazvať "Bibliou opery". Americký hudobný magazín Opera News v roku 2006 o nej napísal: "Aj takmer 30 rokov po svojej smrti je (Callasová) stále prototypom divy a najpredávanejšou vokalistkou klasickej hudby".

Posmrtne bola sopranistka v roku 2007 ocenená cenou Grammy za celoživotný prínos. V rovnakom roku bola vyhlásená BBC Music Magazine za najväčší soprán všetkých čias.

Milánska Sotheby's vydražila v decembri 2007 zlaté manželské prstene Callasovej a jej prvého partnera Meneghiniho za približne 37.000 dolárov. Na aukcii sa tiež objavilo aj 63 milostných listov od jej manžela, listy od priateľov, vrátane Leonarda Bernsteina a Franca Zeffirelliho. Na predaj boli i koncertné šaty a 300 hudobných notových zápisov, mnohé s ručne písanými poznámkami Callasovej.