Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

J. ADAMOVIČ: Po obrovskej 30-ročnej kariére som sa vyblokoval

Jozef Adamovič Foto: TASR/Michal Svítok

Na Filmovom chodníku slávy v Bratislave pribudla pamätná dlaždnica s menom Jozefa Adamoviča.

Bratislava 20. júna (TASR) - Na bratislavský Filmový chodník slávy, ktorý sa tiahne pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava, pribudla dnes popoludní ďalšia pamätná dlaždica. Je na nej podpis divadelného a filmového herca, režiséra a pedagóga Jozefa Adamoviča. "Ešte som si to neocenil, ale keď to berieme ako ocenenie, tak to je to najvyššie, čo človek v živote môže dosiahnuť, pretože je to len a len za herectvo, tvorbu a za celoživotnú prácu na javisku, v televízii, vo filme," uviedol pre TASR Adamovič po slávnostnom odhalení dlaždice.

Umelec pripustil, že poctu, ktorá mu dodala energiu, prijal s "veľmi zvláštnymi pocitmi aj rozpakmi". "Po tej obrovskej 30-ročnej kariére som sa vyblokoval. Do tohto mediálneho a biznisového prostredia, čo sa týka kultúry, som sa tak nehrnul," priznal Jozef Adamovič, ktorý stvárnil stovky úloh vo filmových dielach či na divadelnej scéne.

Tu bude player


"V divadle som prežil celých 30 rokov v plnom nasadení a v tej najsilnejšej generácii. Prišiel som ako najmladší rovno z vysokej školy a hneď moji profesori pani Kráľovičová, pán Chudík, ešte vtedy aj pán Bagar, zakladateľ slovenského profesionálneho divadla, aj pán Borodáč, to boli naraz moji kolegovia," zaspomínal si na veľké obdobie a podčiarkol, že v 60. rokoch minulého storočia bolo Slovenské národné divadlo vyhodnotené ako jedno z najlepších v Európe. "Hral som v Paríži jeden celý týždeň, odvtedy sa tam divadlo ani nedostalo," poznamenal Jozef Adamovič, ktorý je stále aktívny v pedagogickej činnosti. Momentálne pôsobí na košickom konzervatóriu a na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave.

Slávnostné odhalenie pamätnej dlaždice pripravili organizátori Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý týmto podujatím pokračuje v tradícii a uctieva si významných slovenských filmových a divadelných umelcov a tvorcov. Ďalší laureát a držiteľ pamätnej dlaždice Filmového chodníka slávy bude vyhlásený počas otváracieho ceremoniálu 14. ročníka MFF Bratislava 9. novembra v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.