Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

John Malkovich, ktorý si nechal vo filme nazrieť do hlavy, má 65 rokov

JOHN MALKOVICH, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mnohí filmoví fanúšikovia, kritici a publicisti považujú Johna Malkovicha za výnimočne talentovaného herca, ktorý sa predstavil aj v nízkorozpočtových intelektuálnych filmoch.

Christopher/Bratislava 9. decembra (TASR) - Svetoznámy americký herec so širokým repertoárom filmových postáv John Malkovich, bude mať v nedeľu 9. decembra 65 rokov.

Mnohí filmoví fanúšikovia, kritici a publicisti považujú Johna Malkovicha za výnimočne talentovaného herca, ktorý sa predstavil nielen v komerčných snímkach, ale aj v nízkorozpočtových intelektuálnych filmoch. Náročnejší diváci si ho pamätajú z filmov ako napríklad Places in the Heart (Miesta v srdci, 1984), The Killing Fields (Vražedné polia, 1984), Dangerous Liaisons (Nebezpečné známosti, 1988), Der Unhold (Netvor, 1996), The Portrait of a Lady (Potrét dámy, 1996) a samozrejme z kultového filmu Being John Malkovich (V koži Johna Malkovicha, 1999).

John Malkovich sa narodil 9. decembra 1953 v meste Christopher v americkom štáte Illinois. V čase jeho dospievania by len málokto predpokladal, že sa z náladového a introvertného chlapca stane svetoznámy herec. Na strednej škole sa zaujímal predovšetkým o šport a hudbu. Mal problémy s nadváhou a aby sa dostal do školského futbalového tímu, schudol v priebehu desiatich týždňov 30 kilogramov. Údajne konzumoval len ovocné vitamínové želé.

Až na univerzite Eastern Illinois University, kde študoval problematiku životného prostredia, sa začal venovať divadlu až natoľko, že napokon štúdium ani nedokončil. V Chicagu v roku 1976 sa stal členom divadelnej spoločnosti Steppenwolf Theatre Company.

Do sveta filmu sa John Malkovich prepracoval cez rôzne televízne projekty. Prvé veľké filmové príležitosti dostal v roku 1984, keď si zahral v dnes už legendárnych filmoch Miesta v srdci a Vražedné polia. Za herecký výkon v prvom spomínanom filme bol nominovaný na Oscara.

Po tomto úspechu si Malkovich mohol z ďalších ponúk vyberať. Hlavné postavy stvárnil napríklad vo filmoch The Glass Menagerie (Sklenený zverinec, 1987), Of Mice and Men (O myšiach a ľuďoch, 1992), The Man in the Iron Mask (Muž so železnou maskou, 1998), alebo v mrazivom thrilleri Ripley's Game (Ripleyova hra, 2002).

Do kroniky svetovej kinematografie sa všestranný herec určite zapísal účinkovaním vo filme V koži Johna Malkovicha z roku 1999. Režisér Spike Jonze a scenárista Charlie Kaufman spravili film, v ktorom sa dá na 15 minút cez dvere jedného mrakodrapu dostať do hlavy herca Johna Malkovicha. Z exkurzov do hlavy známeho herca sa vo filme stane závislosť. S dvojicou Jonze a Kaufman neskôr spolupracoval aj na filme Adaptation (Adaptácia, 2002).

Malkovichov talent neostal nepovšimnutý ani ďalšou kultovou filmárskou dvojicou. Bratia Joel a Ethan Coenovci ho totiž obsadili do svojej neprvoplánovej špionážnej komédie z roku 2008 Burn After Reading (Po prečítaní spáľte).

K celosvetovej popularite dopomohli Malkovichovi aj postavy, ktoré stvárnil v akčných komerčných filmoch ako napríklad In the Line of Fire (S nasadením života, 1993), Con Air (1997), Red (Red: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční, 2010), Red 2 (2013), Bullet Head (2017), alebo Mile 22 (2018).

Prostredníctvom Malkovichovho hlasu prehovorila aj nuda v dokumentárnom filme Bloody mondays & strawberry pies (Mizerné pondelky a jahodové koláče, 2008), v ktorom jeho autorka Coco Schrijberová cez viacero postáv z rôznych sociálnych kontextov a kultúrnych zázemí skúmala nudu v ľudskom živote.

V roku 2010 odhalil herec Malkovich na stránkach nemeckého nedeľníka Welt am Sonntag, že prišiel o milióny dolárov, keď pred rokmi zveril svoje peniaze podvodníkovi Bernardovi Madoffovi. Herec však s ani odstupom času nedospel k názoru, že mal aj osobný podiel na strate veľkej časti svojho majetku. Príznačná bola jeho reakcia: "Predstavte si, že zájdete do supermarketu, kúpite si liter mlieka, v obale ktorého je však namiesto mlieka arzén. Vypijete ho a ste po smrti. Je to vaša vina?".

John Malkovich, ktorý počas svojej viac ako 30-ročnej kariéry stvárnil aj mnoho negatívnych filmových postáv, sa v júni 2013 zachoval ako skutočný hrdina, keď na ulici v kanadskom Toronte zachránil život ťažko krvácajúcemu mužovi. Úraz sa stal vo večerných hodinách, muž si nešťastnou náhodou pri páde porezal krk o lešenie v centre mesta. Malkovich, ktorý v tom čase v Toronte hosťoval v divadle, udalosť videl a okamžite pribehol na pomoc. Zranenému mužovi rukou pritlačil krčné žily a zabránil tak vykrvácaniu.

V auguste 2018 sa predstavil John Malkovich v Bratislave, kde v rámci festivalu Viva Musica! predstavil svoj projektom Rozprava o slepcoch (Report on the Blind). Dielo, ktoré spájalo hudbu a hovorené slovo, vzniklo na motíve románu O hrdinoch a hroboch argentínskeho spisovateľa Ernesta Sabata.