Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Juraj Kukura sa predstaví českým divákom v úlohe prisťahovalca

Juraj Kukura oslavuje 65. narodeniny Foto: TASR/Martin Baumann

Umelecky kvalitný komorný príbeh o vzťahu dvoch protichodných starnúcich hrdinov má tajomstvo, napätie i humor. Film Cizinec a krásná paní odvysiela ČT1 v nedeľu 13. mája o 20.00 h.

Bratislava 11. mája (TASR) - Herecké majstrovstvo známeho slovenského herca a šéfa bratislavského Divadla Aréna Juraja Kukuru si budú môcť cez víkend pozrieť diváci Českej televízie v snímke Cizinec a krásná paní.

Pôvodný televízny film nakrútil podľa rovnomenného románu významného súčasného spisovateľa Pavla Kohouta režisér Viktor Polesný.

"Je to absolútne nádherný dojímavý príbeh pokusu udržať si lásku medzi dvoma výrazne rozdielnymi náboženstvami a zvykmi," povedal pre TASR Juraj Kukura, ktorý v tragikomickom príbehu stvárnil postavu prisťahovalca. "Prišiel do Čiech a pokúša sa stať platným občanom, integrovať sa a napriek tomu, to nie je také jednoduché," priblížil.

Film rozpráva o nezvyčajnom vzťahu príslušníka cudzej národnosti a staršej, ale stále ešte pôvabnej dámy, ktorá po smrti svojho manžela žije v štvrti prezývanej Malá Ázia. Osamelý hrdina hľadá u "krásnej" pani podnájom a ona ho, napriek počiatočnej veľkej nedôvere a obavám, predsa len nakoniec ubytuje.

Vývoj ich nasledujúceho problematického súžitia sprevádzaného kolíziami, zložitými peripetiami i krízou, napokon vyústi do prekvapivého a nečakaného konca.

Kukura nakrúcal film, ktorý radí medzi "šťastné obdobie svojho života", v malom českom mestečku.

"Kým sme tam točili, tak vznikli dva nové vietnamské obchody a na českom obchode sa objavil nápis České potraviny," poznamenal s tým, že táto téma bude stále aktuálnejšia aj v našich zemepisných šírkach.

"Sme členmi Európy a tá je popretkávaná všelijakými národnosťami a rozličnými náboženstvami, ktoré tam žijú pospolito v mieri alebo v napätiach. A to očakáva vo väčšej miere aj nás."

Umelecky kvalitný komorný príbeh o vzťahu dvoch protichodných starnúcich hrdinov má tajomstvo, napätie i humor. Skúsený režisér Viktor Polesný obsadil do titulných úloh Juraja Kukuru a Marie Drahokoupilovú. Ďalej hrajú Jan Kačer, Jan Vlasák, Jana Kolesárová.

Film Cizinec a krásná paní odvysiela ČT1 v nedeľu 13. mája o 20.00 h.