Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Kandráčovci vydali vianočný album Koleda

Na archívnej snímke hudobná skupina Kandráčovci. Foto: TASR/František Iván

Viac ako 60 minút muziky si fanúšikovia nájdu v 21 skladbách.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Koleda je názov nového albumu skupiny Kandráčovci, ktoré si môžu fanúšikovia tohto folklórneho ansámblu nájsť pod vianočným stromčekom. Oficiálne ho predstavili v pražskom divadle Hybernia.

Po dvoch rokoch prichádzajú muzikanti z východu Slovenska s novým vianočným albumom plným kvalitnej muziky, známych aj menej známych kolied a piesní. Obľúbené muzikantské kvarteto si do štúdia pozvalo rôznych hudobníkov, od píšťalkárov, jazzového tria až po symfonický orchester či štyridsaťčlenný detský spevácky zbor.

"Cédečko sme chceli vydať už v minulom roku, ale oslavovali sme 10. výročie skupiny a nestihli sme ho kvalitne pripraviť, počkali sme až do tejto zimy a výsledok stojí za to," uviedol pre médiá líder formácie Ondrej Kandráč.

Album Koleda je už v týchto dňoch zlatý a do konca kalendárneho roka sa dá predpokladať aj jeho platinová podoba. Viac ako 60 minút muziky si fanúšikovia nájdu v 21 skladbách, na ktorých spolupracovalo veľké množstvo skvelých muzikantov a spevákov. Sú medzi nimi piesne Koleda, Pokoj vám, Sem, pastieri, Kde si náš Mesiáš, Poďme všetci ku Dieťatku, Oj, maličký, Do tichej noci, Madona s Dieťatkom, Rastuškovia, bratia milí, Dobrá novina, Malá hviezda, Boh sa nám teraz narodil, Narodil sa Ježiško, Tichá noc či Šťastné Vianoce.



Skupinu Kandráčovci založil v roku 2004 jej primáš Ondrej Kandráč. Členmi tohto zoskupenia sú bývalí muzikanti z rôznych folklórnych súborov. Na svojom konte majú viacero úspešných albumov, medzi nimi A čija to chyža a Sinu muj z rokov 2004 a 2005.

Za tieto CD získali v roku 2008 Kandráčovci ako prvá ľudová hudba na Slovensku naraz dve platinové platne. Dva roky nato pridali ďalšie platinové CD za projekt Oj, zabava. Aj ďalší album Dva duby mal v roku 2012 úspech. Na jeseň v roku 2014 skupina Kandráčovci absolvovala koncertnú šnúru pri oslave svojich desiatych narodenín a to vo veľkom štýle po veľkých športových halách v mestách východného Slovenska, pri tejto príležitosti vyšlo CD 10 rokov s vami, na ktorom sú úspešné skladby z produkcie kapely. Z uvedenej koncertnej šnúry pri príležitosti výročia skupiny vzniklo historicky aj prvé CD & DVD Kandráčovci – Galakoncert.

TASR informoval promo a booking manažér skupiny Ján Koščák.