Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna chystá premiéru hry Y. Rezy Bella Figura

Na snímke sprava Zuzana Kocúriková, Lenka Barilíková a Ján Jackuliak počas novinárskej premiéry inscenácie Yasminy Rezy: Bella figura v divadle Aréna v Bratislave 13. decembra 2018. Foto: TASR Pavel Neubauer

V inscenácii Bella Figura sa predstavia Marián Mitaš, Zuzana Porubjaková, Lenka Barilíková, Ján Jackuliak a Zuzana Kocúriková v réžii Michala Spišáka.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Bratislavské Divadlo Aréna chystá premiéru najnovšej konverzačnej komédie z pera francúzskej autorky Yasminy Rezy. V inscenácii Bella Figura sa predstavia Marián Mitaš, Zuzana Porubjaková, Lenka Barilíková, Ján Jackuliak a Zuzana Kocúriková v réžii Michala Spišáka. Dramaturgičkou predstavenia je Saša Sarvašová, kostýmy navrhla Eva Kleinová, scénu Pavol Andraško a hudbu Slavo Solovic.

"Nesmierna ma zaujala. Tým, že je to súčasná moderná hra, kde treba mať pomerne presné, typologicky vhodné obsadenie, nadobudol som dojem, že je to hra, ktorá sa hodí do Divadla Aréna, kde si môžete dohodnúť spoluprácu s hercami," povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii Spišák k inscenovaniu titulu, ktorý sa objaví na slovenskom javisku prvýkrát, v preklade Eleny Flaškovej. "Strávili sme veľmi zaujímavé aj ľudsky príjemné zhruba dvojmesačné obdobie pri práci na tomto texte, ktorý nás všetkých bavil. Myslím si, že to vidieť aj na výsledku," dodal režisér inscenácie, ktorej tvorcovia dali podtitul "o tenkej hranici medzi láskou a nenávisťou".

Najúspešnejšia francúzska autorka Yasmina Reza, držiteľka prestížnej ceny Laurenca Oliviera, laureátka Tony Award, Grand Prix Francúzskej akadémie a Moliérovej ceny, napísala hru Bella Figura na objednávku berlínskeho divadla Schaubühne, v spolupráci s hviezdou nemeckej réžie Thomasom Ostermeierom.

V nóbl reštaurácii sa stretávajú piati ľudia. Zdá sa, že všetko je tak, ako má byť. Aspoň na prvý pohľad to tak vyzerá. Všetko sa poriadne zamotá, keď Boris, ktorý vezie v aute svoju nevyrovnanú milenku Andreu, pri cúvaní na parkovisku zrazí staršiu dámu Yvonne. Nič sa jej nestane a tak oboch pozve na svoju narodeninovú oslavu. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby to nebola svokra konzervatívnej Francoise - najlepšej priateľky Borisovej manželky. Keď túto nepríjemnú situáciu začne zachraňovať Eric, chorobne naviazaný na mierne pomätenú matku so zvláštnym zmyslom pre humor, stretnutie piatich ľudí pri pohári šampanského a morských ježkoch sa náhle zvrtne na absurdne vyšinutý večer, plný groteskných momentov.

V postave Yvonne sa predstaví Zuzana Kocúriková, ktorá priznala, že počas svojej 51-ročnej divadelnej skúsenosti sa stretla s rôznymi textami. "Ale úplne najradšej mám hry o vzťahoch a toto je hra o medziľudských vzťahoch, výborne napísaná," poznamenala herečka a k svojej postave dodala: "Veľmi sa mi páčila, pretože mám aj veľmi osobnú skúsenosť s diagnózou, čo má Yvonne, osem rokov som ju prežívala s mojou mamou. Je to už dávno, takže môžem o tom hovoriť aj s úsmevom. Mám to dosť odpozorované."

Ján Jackuliak, ktorý v inscenácii stvárňuje Erica Bluma, syna Yvonne, zopakoval, že Reza je svetová dramatička. "Patri do prvej päťky, tento text je jeden z najlepších textov, ktoré som v živote stretol," podčiarkol a vysvetlil význam talianskeho výrazu bella figura: "Znamená dodržiavať určitý bontón v situáciách, to všetci dodržiavame. Keď sa stretneme, snažíme sa byť niekto úplne iný, ako v skutočnosti sme. A keď sa začnú odkrývať nejaké záležitosti, každý z nás znervóznie, začne byť iný, začneme sa ukazovať v pravom slova zmysle - opak bella figura je brutta figura, preto ma tento text veľmi zaujal."

Podľa Zuzany Porubjakovej, ktorá si v novom titule zahrala milenku, prináša Bella Figura veľmi aktuálnu téme: "Ako ľudia žijú, ako sa pretvarujú, v akej pretvárke žijeme, či cez Facebooky aj bežnú komunikáciu. Čo je lepšie, udržiavať si bella figuru, alebo to púšťať, alebo nájsť nejaký stred?," pýta sa herečka s tým, že otázka je na každom, ako chce alebo bude žiť. "Bodaj by takýchto hier a inscenácií vznikalo viac, čo majú aj čo povedať, zároveň sú intenzívne a hlboké a v niečom aj jednoduché, ale tá jednoduchosť je na tom krásna."

Marián Mitaš má v Divadle Aréna premiéru. V Bella Figure stvárňuje Borisa Amette. "Okamžite, ako som si prečítal text, pochopil som, že je to niečo výnimočné," priznal a vysvetlil, čo ho na hrách Y. Rezy veľmi baví: "Vždy si vyberie nejaký sociálny paradox, ktorý sa v spoločnosti deje, a ten potom dovedie do absolútneho absurdna. Baví ma ten stred dvoch pohľadov na sociálne správanie."

Premiéra sa uskutoční v nedeľu 16. decembra.