Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Multižánrový festival Cigánsky bašavel oslavuje 10 rokov

Z multižánrového festivalu Cigánsky Bašavel, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Multižánrový open-air festival je súčasťou najväčšieho mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019.

Bratislava 1. augusta (TASR) - To najlepšie z rómskej kultúry, hudby a umenia prinesie jubilejný 10. ročník multižánrového festivalu Cigánsky bašavel. Podujatie, ktoré organizuje občianske združenie Divé maky, sa uskutoční v sobotu 24. augusta na hrade Devín.

Podľa Barbory Kohútikovej, zakladateľky OZ Divé maky, ktoré festival organizuje od roku 2009, bude tohtoročný Cigánsky bašavel v znamení spájania sa Rómov a Nerómov. "A zároveň celej spoločnosti. Chceme poukázať na to, aké dôležité je spolupracovať, lebo to je zároveň aj cesta, ako sa lepšie spoznávať a chápať," dodala k festivalu, ktorého cieľom je podporiť rozvoj mladých rómskych talentov a poskytnúť im platformu, kde svoj talent môžu prezentovať aj mimo svojej komunity.

V programe, ktorý sa začne o 14.00 a potrvá do 22.00 h, sa predstavia rómske kapely z Maďarska, Rumunska, Českej republiky a Slovenska. Pri temperamentnej hudbe, citlivých a vášnivých rómskych piesňach nebudú chýbať ani stánky s rómskymi špecialitami a hand-made výrobkami. Pre najmenších bude pripravené divadelné predstavenie, cirkus, animátori, detský kútik, súťaže či maľovanie na tvár. "Už tradične sa predstaví aj projekt živých knižníc, kde sa študenti z organizácie Divé maky podelia o svoje silné životné príbehy a novinkou bude virtuálna realita na tému, aké je to byť v koži Róma," TASR za organizátorov informovala PR manažérka Magdaléna Koreny.

Multižánrový open-air festival je súčasťou najväčšieho mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019 . Výťažok zo vstupného pôjde aj tento rok na podporu nadaných rómskych detí zo sociálne slabých rodín vo vzdelávaní.