Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Legendárny americký herec Henry Fonda zomrel pred 30 rokmi

Henry Fonda Foto: TASR/AP Photo

V roku 1935 sa úlohou vo filme The Farmer Takes a Wife začala jeho filmová kariéra, na ktorej konci je viac ako 80 filmov a dve oscarové ocenenia.

Los Angeles/Bratislava 12. augusta (TASR) - Legendárny americký herec Henry Fonda bol zakladateľom rodu ďalších slávnych hercov. V nedeľu 12. augusta uplynie 30 rokov od jeho úmrtia.

Henry Fonda sa narodil 16. mája 1905 v mestečku Grand Island v americkom štáte Nebraska. Do školy chodil budúci veľký americký herec v Omahe a na univerzitu v Minnesote, kde sa zapísal na štúdium žurnalistiky, ktoré nedokončil, lebo ho to ťahalo k herectvu.

Krst v tejto oblasti zažil Fonda v mestskej divadelnej spoločnosti v Omahe v roku 1925, do ktorej ho dostala Dorothy Brandová, matka neskôr slávneho herca Marlona Branda a kamarátka Fondovej mamy. Potlesk za výkon v hre "You and I" a neskôr účinkovanie na Broadway pomohlo Fondovi rozhodnúť sa o jeho ďalšom životnom smerovaní.

V roku 1935 sa úlohou vo filme The Farmer Takes a Wife začala jeho filmová kariéra, na ktorej konci je viac ako 80 filmov a dve oscarové ocenenia.

Zahral si nielen prezidenta USA Abrahama Lincolna vo fiktívnej biografii Young Mr. Lincoln (Mladý Lincoln - 1939), ale aj šerifa Wyata Earpa vo westernovej dráme My Darling Clementine (Môj miláčik Klementína - 1946), či námorného dôstojníka vo vojnovej dráme Mister Roberts (Pán Roberts - 1955). Chlapské úlohy hral vo westernoch Jessie James (1939), Fort Apache (1948), The Ox Bow Incident (Jazda do Ox Bow - 1943), War and Peace (Vojna a mier - 1956), 12 Angry Men (12 rozhnevaných mužov - 1957), taliansko-americkom westerne Once Upon a Time in the West (Vtedy na Západe - 1968), vojnovej dráme Midway (Bitka o Midway - 1976) a v mnohých ďalších. Jednou z jeho posledných známych televíznych úloh je postava pologramotného trestanca Clarenca Earla Gideona v televíznom filme Gideon's Trumpet z roku 1980. Televíznym divákom sa ešte predstavil vo filme Summer Solstice (Letný slnovrat - 1981).

Na sklonku sedemdesiatych rokov 20. storočia sa Fondov zdravotný stav začal zhoršovať. Americká filmová akadémia mu udelila v roku 1981 čestného Oscara za celoživotné dielo.

Fonda hral vo svojom poslednom filme On Golden Pond (Na Zlatom jazere - 1981), kde sa stretol s hereckou kolegyňou Katherine Hepburnovou. Po dvoch nomináciách napokon práve za úlohy v tomto filme obaja získali 29. marca 1982 sošku Oscara.

Herec Henry Fonda zomrel 12. augusta 1982 vo svojom losangelskom dome v USA. Na hereckú dráhu sa dali aj jeho deti, dcéra Jane a syn Peter, vnučka Bridget Fondová a vnuk Troy Garity.