Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Lekári nariadili sopranistke Montserrat Caballé tri mesiace pokoja

Montserrat Caballé Foto: TASR/AP

Katalánčanka, ktorá mala zdravotné problémy už opakovane aj v minulosti, ani po tejto nepríjemnej udalosti nepomýšľa na ukončenie hviezdnej kariéry.

Barcelona 6. novembra (TASR) - Zdravotný stav španielskej sopranistky Montserrat Caballé (79), ktorú v októbri postihla v ruskom Jekaterinburgu ľahšia mozgová príhoda, si vyžaduje trojmesačný pokoj.

Hviezda svetových operných a koncertných scén tak na toto obdobie pozastaví všetky umelecké aktivity, informovala dnes španielska tlačová agentúra EFE.

Organizátori vystúpenia sopranistky, plánovaného na 15. decembra v Bratislave, ešte na sklonku októbra tlmočili jej pozdravy a radosť, s ktorou sa teší na publikum v slovenskej metropole.

Montserrat Caballé si po tom, čo stratila vedomie a spadla, spôsobila v Rusku fraktúru hornej končatiny v nadlaktí. Po prevoze do vlasti sa o ňu staral personál na jednotke intenzívnej starostlivosti v jednej z barcelonských kliník.

Katalánčanka, ktorá mala zdravotné problémy už opakovane aj v minulosti, ani po tejto nepríjemnej udalosti nepomýšľa na ukončenie hviezdnej kariéry. Ako sa vyjadrila ešte v jarných mesiacoch roka 2012, kalendár má nabitý až do roku 2016.

Pôvodne sa predpokladalo, že sopranistka vystúpi už 11. novembra na charitatívnom koncerte v Barcelone na podporu výskumu v oblasti nádorových ochorení, lekári jej to však neodporučili. Naopak, striktne jej nariadili pokoj na obdobie troch mesiacov, a to aj s ohľadom na doliečenie fraktúry.

Speváčkin manažment informoval, že minulý týždeň opustila nemocnicu po tom, čo sa v plnej miere zotavila z mozgovej príhody.

Sopranistka, ktorá svojho času objavila Josého Carrerasa a ktorú počas 55-ročnej umeleckej dráhy mali možnosť vidieť návštevníci všetkých renomovaných operných scén planéty, nahrala pred OH 1992 v Barcelone rovnomenný song s frontmanom britskej skupiny Queen, spevákom Freddiem Mercurym. Vďaka tejto nahrávke ju spoznali aj hudobní nadšenci, ktorí neholdujú opernému žánru.