Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Maďari našli obrazy so signatúrou Picassa, či Hitlera nejasného pôvodu

Maďarská polícia podľa Asztalosa získala informáciu, že v kancelárii istého znalca v Budapešti dôjde 15. júna k výmene umeleckých diel pochádzajúcich z trestnej činnosti.

Eger 18. júna (TASR) - Na posudky súdnych znalcov čakajú maďarskí kriminalisti v prípade obrazov podpísaných Pablom Picassom, Gustavom Klimtom, Adolfom Hitlerom, Lajosom Gulácsym a Andrém Derainonom, ktoré našli vyšetrovatelia z Hevešského župného veliteľstva polície pri akciách v Budapešti a Segedíne.

V Egere o tom dnes na tlačovej konferencii informoval riaditeľ tamojšej kriminálnej polície János Asztalos. Podľa jeho slov až znalci potvrdia, či ide v tomto prípade o falzifikáty alebo originály diel spomínaných autorov.

Maďarská polícia podľa Asztalosa získala informáciu, že v kancelárii istého znalca v Budapešti dôjde 15. júna k výmene umeleckých diel pochádzajúcich z trestnej činnosti. Tam sa podarilo zadržať obrazy Gustava Klimta i Pabla Picassa, na druhom z nich dokonca s pečaťou Tretej ríše. Podľa informácií maďarskej tlačovej agentúry MTI vyviedli policajti v civile z kancelárie troch spútaných mužov.

Stopy viedli vyšetrovateľov ďalej do Segedína, kde dnes zadržali dva obrazy so signatúrou Lajosa Gulácsyho, jeden s Derainovou signatúrou, ako aj krajinku s nápisom Adolf Hitler 1914.

V rámci vyšetrovania prípadu vypočula polícia doteraz šesť osôb ako svedkov.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa predávajúci dostal k obrazom.

Predajné ceny diel sú polícii známe, nemieni ich však zverejňovať, pretože by z nich bolo zrejmé, či sa s obrazmi obchodovalo ako s originálmi alebo falzifikátmi.