Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Miro Noga je v úžasnej hereckej forme, zahrá si v hre od P. Turriniho

Miroslav Noga Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pavol Danišovič je rád, že nabrali odvahu inscenovať hru od rakúskeho autora Petra Turriniho. Má pocit, že to bude udalosť roka.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Na prvú premiéru jubilejnej 30. divadelnej sezóny pozýva tento víkend divákov bratislavské Štúdio L+S. V monodráme Hotovo.Schlusss... rakúskeho autora Petra Turriniho a v réžii Eduarda Kudláča sa v hlavnej a jedinej postave predstaví Miro Noga. Má stvárniť neúspešného novinára.

"Je to taký mix všetkého, čo ten človek prežil. Nie je to len novinár, je to človek, je to intelektuál, je to multitalent svojím spôsobom. Človek, ktorý mal ale aj nejaké tie detské choroby, ktorý zažil lásku, ale asi aj neveru, úspechy, aj drzosť, aroganciu a karierizmus," uviedol pre TASR Miroslav Noga, pre ktorého je inscenácia veľkým návratom do "eska", kde roky hrával.

Príbeh monodrámy
Výnimočná monodráma prináša príbeh muža, ktorý sa rozhodne skoncovať so životom. Obzerá sa späť, hodnotí to, čo prežil, súdi sám seba. To všetko s obrovskou dávkou humoru a nadhľadu. "Do poslednej chvíle nevieme úplne presne načítať prečo, čo bol ten zlomový moment, v živote toho človeka je toľko tlakov od práce, detí, všetkého. Je to také naozaj zmapovanie si celého života," priblížil svoju postavu herec, ktorému je žáner monodrámy podľa vlastných slov blízky. V roku 2005 sa o tom mohli presvedčiť divadelní priaznivci v "one man show" Caveman alebo Obrana jaskynného muža.

Premiéru na scéne Štúdia L+S zažíva Eduard Kudláč, ktorý Nogu režíroval v monológu muža. Ten svoju "tragikomickú frašku vyčlenenia sa zo spoločnosti" začína vetou Napočítam do tisíc a zastrelím sa. "Dúfam, že diváka osloví hlavne tým, že mu ponúkne ako keby iný typ humoru. Je to humor, ale veľmi sofistikovaný, je miestami čierny, je to humor na hrane," povedal pre TASR Kudláč.

Udalosť roka
Za skutočne univerzálny text, ktorý však potrebuje veľmi pozorného diváka, označil Turriniho hru, dosiaľ neuvádzanú na Slovensku, výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič takto: "Je tam úplne všetko a je to úplne na doraz. Veľa režisérov ju má v šuplíku a každý by si ju chcel skúsiť. Som rád, že sme nabrali odvahu a inscenovali ju," konštatoval Danišovič a na margo účinkovania Mira Nogu v novom titule dodal: "Je v úžasnej hereckej kondícii. Máme pocit, že by to mohla byť udalosť roka."

Hru Petra Turriniho Hotovo. Schusss... pre Štúdio L+S preložil Martin Porubjak. Autorkou scény a kostýmov je divadelná výtvarníčka Eva Kudláčová-Rácová. Inscenáciu uvidia diváci v premiére v sobotu 29. septembra.