Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Taliansky módny návrhár Gianni Versace zomrel pred 15 rokmi

Gianni Versace Foto: TASR/AP

Svet si Gianniho Versaceho bude vždy pamätať ako človeka, ktorý sa nebál šokovať, prelomiť konvencie, strhnúť plášť, to sú slová jeho sestry Donatelly, ktorá teraz kraľuje módnemu impériu.

Miami Beach/Bratislava 15. júla (TASR) - Taliansky módny návrhár Gianni Versace je považovaný za jedného z najtalentovanejších módnych návrhárov.

Svoju prvú ženskú a následne mužskú kolekciu predstavil v Miláne v roku 1978. Keby pred 15 rokmi 15. júla 1997 nezahynul rukou zákerného vraha, dožil by sa v tomto roku 66 rokov. Narodil sa v talianskej Kalábrii v meste Reggio di Calabria 2. decembra 1946.

Medzi jeho klientov patrili hviezdy šoubiznisu ako napríklad Madonna, Phil Collins, Bruce Springsteen, George Michael, Eric Clapton, Elton John, či Michael Jackson.

Gianni Versace pochopil, že móda, to nie sú iba šaty, ale aj zábava. Vyžíval sa v kontrastoch, kombinoval kožu s krajkami, pop kultúru s byzantskými náboženskými symbolmi. Rád dráždil, čiernu večernú róbu pospájal obrovskými striebornými zatváracími špendlíkmi a slávnym osobnostiam sa to páčilo. Versace skoro pochopil, že by mohli dať jeho návrhom hodnotu a podarilo sa mu získať ich, aby si obliekali jeho provokujúce modely. Mnohí sa neskôr stali jeho priateľmi - britská princezná Diana, Courtney Love a Lisa Marie Presley.

Vybrané umelecké diela z majetku módneho návrhára Gianni Versaceho, ktoré spolu s ostatným majetkom z Versaceho domu na Manhattane vydražili v roku 2005.
Foto: TASR/AP
Gianni Versace sa priam vášnivo zaujímal o umelecké diela. Okrem Picassa zbieral obrazy Matissa, Fernanda Legera, de Chirica a obľuboval nábytok a sochy talianskej renesancie. Versace okrem módnej tvorby pracoval aj ako dizajnér kostýmov pre baletné a operné predstavenia, spolupracoval s belgickým choreografom Mauricom Bejartom. V roku 1993 predstavil svoje umenie v kolekcii pre domácnosti. Boli to koberce, prikrývky, vankúše ale aj stolový porcelán.

Gianni Versace si nadobudol palác z 15. storočia v Miláne. V blízkosti Comského jazera mal neoklasickú vilu Fontanelle, hostil v nej veľa prominentov z politického života a šoubiznisu, vrátane princeznej Diany, Madonny a Eltona Johna. Jej novým majiteľom sa v roku 2008 stal úspešný ruský veľkopodnikateľ Arkadij Novikov.

Korálový schod pred Versačeho domom v Miami Beach, kde ho čakala smrť.
Foto: TASR/AP
Versace vlastnil aj luxusný dom v Miami Beach z roku 1930. Dom s 12 spálňami, 13 kúpeľňami, ozdobený freskami, mozaikami a drevenými podlahami kúpil v roku 1992, neskôr kúpil susediaci hotel, zrovnal ho so zemou a vytvoril priestor na záhrady a bazén. Na schodoch tohto domu čakala päťdesiatročného Versaceho smrť. Zastrelil ho výstredný model Andrew Cunanan. Po vrahovi pátrala polícia už dlhší čas za zabitie ďalších štyroch mužov. Prenasledovanie skončilo po deviatich dňoch, keď Cunanan spáchal samovraždu neďaleko od Versaceho domu.

Spopolnené telesné pozostatky Gianniho Versaceho pochovali v najužšom rodinnom kruhu pri jazere Como v severnom Taliansku. Svet si Gianniho Versaceho bude vždy pamätať ako človeka, ktorý sa nebál šokovať, prelomiť konvencie, strhnúť plášť, to sú slová jeho sestry Donatelly, ktorá teraz kraľuje módnemu impériu.