Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na filmovom festivale v Bratislave zvíťazil film Slepá škvrna

Kino Lumiére, ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dojemnú drámu venujúcu sa duševným problémom nórskej mládeže, pod ktorú sa podpísala režisérka Tuva Novotny, porota ocenila za výnimočný, no zároveň aj znepokojujúci príbeh.

Bratislava 3. decembra (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére v nedeľu (2. 12.) slávnostne uzavreli 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Cenu za najlepší hraný film získala nórska snímka Slepá škvrna (2018). TASR informovala PR manažérka festivalu Marianna Miklová.

Dojemnú drámu venujúcu sa duševným problémom nórskej mládeže, pod ktorú sa podpísala režisérka Tuva Novotny, porota ocenila "za výnimočný, no zároveň aj znepokojujúci príbeh, ktorý je po hereckej stráne úplne presný". "Začína naivne, je natočený na jeden záber a divák so zatajeným dychom čaká, čo sa stane ďalej," znelo hodnotenie poroty, ktorá pracovala v zložení Marián Mitaš, Markéta Pášmová a Gena Teodosievska.

Cena za najlepšiu réžiu patrí režisérke Meryem Benm'Barek za film Sofia (Francúzsko, Katar, 2018). Christine Sonderris získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon v dánskom titule Frézovacia hlava (r. Rasmus Kloster Bro, 2017). Cenu za najlepší mužský herecký výkon dostal Aset Imangaliev v rusko-kirgizskom filme Šalamúnova hora (r. Elizaveta Stishova, 2017).

Špeciálne ocenenie udelili snímke José, druhému filmu amerického režiséra Li Chenga, za ktorý tiež získal ocenenie Queer Lion na festivale v Benátkach. V snímke predstavuje mladého geja hľadajúceho lásku a emocionálne naplnenie v prostredí jednej z najchudobnejších a najnebezpečnejších krajín sveta, Guatemale.

Cena poroty FIPRESCI patrí bieloruskému filmu Krištáľová labuť, pod ktorý sa podpísala režisérka Darya Zhuk. "V tomto celovečernom debutovom filme mladej režisérky sa odráža talent a sľubné profesionálne schopnosti. Krištáľová labuť je fascinujúcou štúdiou postkomunistickej mladosti," uvádza v hodnotení filmu porota, ktorú tvorili Bettina Hirsch, Viera Langerová, Michele Sancisi.

Cenu študentskej poroty získala maďarská snímka Rozkvitnuté údolie (r. László Csuia). Porotu film zaujal nenúteným spracovaním témy rodičovstva protagonistami, ktorí sú na prvý pohľad neschopní vytvoriť väzby vhodné pre výchovu dieťaťa. "Vytvoril tak kontrast so súčasným stavom rodiny a položil otázku, či nie je čas na zmenu," znel verdikt poroty, ktorá tiež ocenila kasting hercov, vizuálne stvárnenie a využitie láskavého humoru.