Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Národné divadlo Košice uvádza v premiére inscenáciu Každý deň odvahu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V tvorivom tíme novej baletnej inscenácie je aj scénograf Juraj Fábry, kostýmy navrhol Andrii Sukhanov.

Košice 28. februára (TASR) - Novú inscenáciu s názvom Každý deň odvahu pripravil Balet Národného divadla Košice. Jej autormi sú Ondrej Šoth a Zuzana Mistríková a ide po 22 rokoch o tretie pokračovanie projektu Zvláštna radosť žiť. Inscenácia s výberom súčasnej hudby bude mať premiéru v piatok 1. marca.

Ako informovalo divadlo, ústredným motívom nového spracovania diela, ktoré je venované študentom 17. novembra 1989 za ich boj za slobodu a demokraciu, je manipulácia v jej aktuálnych podobách a večný zápas individualít za slobodu. "Súčasné prostredie sa však zmenilo. Dnešný svet je svetom informácií a médií. Hranice dobra a zla, manipulátorov a manipulovaných, sa stali veľmi tenkými, ťažko rozoznateľnými. Zvlášť pre neskúsených divákov topiacich sa v závale nových foriem informácií a žánrov, občanov, ktorí sa ešte len učia používať svoje 'občianstvo' a chápať ho v zmysle slobody," uviedol režisér, choreograf a generálny riaditeľ košického národného divadla Šoth. Poukázal na to, že sloboda znamená predovšetkým zodpovednosť - za seba i za prostredie, v ktorom existujeme, a schopnosť vnímať dôsledky svojho konania. "Skutočná sloboda nie je možná bez mravných kritérií," zdôraznil. Za hlavný motív predstavenia označil vieru, nádej a lásku.

V tvorivom tíme novej baletnej inscenácie je aj scénograf Juraj Fábry, kostýmy navrhol Andrii Sukhanov.

V roku 1990 realizoval Šoth v Balete Slovenského národného divadla v Bratislave inscenáciu Zvláštna radosť žiť. Témou bola demagógia a manipulácia vo všetkých spoločenských formách, ale i schopnosť individualít ostať v pokrivenej spoločnosti samými sebou, a to vďaka sile, ktorú im dodávajú viera, nádej a láska. V roku 2002 vznikla inscenácia Baletu Štátneho divadla Košice s názvom Zvláštna radosť žiť II ako nový pohľad na danú tému. Najnovšia inscenácia je tak ďalším pokračovaním.