Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Očovská folklórna hruda privíta stovky účinkujúcich a oslávi 15 rokov

Festival Očovská folklórna hruda, archívna snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Festival sa zameriava najmä na prezentáciu folklórnych súborov a skupín z Podpoľania.

Očová 6. augusta (TASR) - Kolektívy, ktoré stáli pri zrode festivalu, budú tvoriť kostru programu 15. ročníka Očovskej folklórnej hrudy. Folklórny festival, na ktorom sa predstaví okolo 700 účinkujúcich, sa uskutoční od 10. do 12. augusta 2018 v Očovej v okrese Zvolen.

Ako pre TASR uviedol riaditeľ festivalu Pavel Holík, k tým súborom, ktoré pamätajú začiatky festivalu, patria predovšetkým Ekonóm z Bratislavy, Marína zo Zvolena a domáce očovské kolektívy. "K nim sa ešte pridá folklórny súbor Gymnik z hlavného mesta," doplnil.

Festival sa však zameriava najmä na prezentáciu folklórnych súborov a skupín z Podpoľania. "Návštevníci z rôznych kútov Slovenska chodia do Očovej najmä pre regionálny folklór," zdôraznil Holík. Prezentovať ho budú v sobotu, 11. augusta, v programe nazvanom Okolo Poľany.

Riaditeľ festivalu upozornil aj na nedeľný program venovaný pastierskym píšťalkám s dôrazom na podpoliansku, zvlášť očovskú tradíciu. V nedeľu vystúpi v profilovom programe aj hosť festivalu - folklórny súbor Šafárik z Nového Sadu v Srbsku.

Okrem toho je pripravený celý rad sprievodných podujatí. Uskutoční sa napríklad krojovaná "módna prehliadka", výstava očovských krojov či vyhodnotenie súťaže o najkrajšie očovské priečelie a priedomie.

"Hruda je však zaujímavá aj svojou kuchyňou. Ponúkať budeme napríklad miestnu špecialitu, halušky s urdou či domáci chlieb priamo z pece z remeselného dvora," dodal Holík.