Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Operná hviezda Leo Nucci sa po prvý raz predstaví na Slovensku

Nucciho zvučný hlas, prepracovaná technika a dramatické schopnosti ho radia k najlepších interpretom Verdiho postáv.

Bratislava 19. júna (TASR) - Veľká operná hviezda Leo Nucci zaspieva po prvý raz na Slovensku. Predstaví sa vo Verdiho opere Dvaja Foscariovci vo štvrtok 28. júna v novej budove Slovenského národného divadla (SND). "Veľmi sa tešíme na tohto skutočne veľkého barytonistu," potvrdil pre TASR Nucciho účinkovanie v Bratislave riaditeľ Opery SND Peter Dvorský.

"Mám trošku také zmiešané pocity a obavy, že veľa ľudí nevie, kto je to Leo Nucci, pretože oni poznajú iba Dominga, Carrerasa a pani Montserrat Caballé, nanajvýš José Curu," komentoval premiérové vystúpenie legendárneho interpreta pred slovenským publikom Dvorský a dodal: "Je to úžasný spevák a napriek tomu, že nedávno oslávil sedemdesiatiny, chytil tretí dych, všetky kritiky ho vyznamenali a povedali, že spieva lepšie ako za mlada."

Nucciho repertoár zahŕňa taliansku operu od bel canta až po diela veristických skladateľov. Jeho zvučný hlas, prepracovaná technika a dramatické schopnosti ho však radia k najlepších interpretom Verdiho postáv. Známe sú jeho kreácie Macbetha, Lunu, Germonta, Amonasra, Jaga, Falstaffa či Rigoletta, ktorého spieval vyše 400-krát.

Leo Nucci sa narodil 16. apríla 1942 neďaleko Bologne. Debutoval ako víťaz speváckej súťaže v Spolete v úlohe Figara v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly. V roku 1973 spieval svojho prvého Rigoletta. V svetoznámej milánskej La Scale sa po prvý raz predstavil v roku 1977 opäť ako Figaro a v roku 1978 vystúpil ako Miller v londýnskej Royal Opera House Covent Garden. Jeho interpretačné a herecké schopnosti mu otvorili dvere do všetkých významných divadiel v Európe, Severnej a Južnej Amerike a Japonsku. Spolupracoval s dirigentskými osobnosťami ako Herbert von Karajan, Nello Santi, Georeg Solti, Riccardo Muti, Claudio Abbado, James Levine, Zubin Mehta, Lorin Maazel či Riccardo Chailly. Medzi Nucciho speváckych partnerov pravidelne patrili Luciano Pavarotti, Joan Sutherland, Peter Dvorský, Plácido Domingo, Diana Damrau či Piotr Beczala. V súčasnosti najčastejšie vystupuje v Zürichu (Rigoletto, La traviata, Simon Boccanegra), Londýne (La traviata), Mníchove (Luisa Miller), Berlíne (Dvaja Foscariovci) a Bilbau (Nabucco).