Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Peter Banks, zakladateľ skupiny Yes, zomrel vo veku 65 rokov

Peter Banks Foto: peterbanks.net

Hudobníka našli doma po tom, čo neprišiel na nahrávanie.

Londýn 13. marca (TASR) - Peter Banks, zakladajúci člen britskej svetoznámej skupiny Yes hrajúcej progresívny rock a jej pôvodný gitarista, zomrel doma v Londýne vo veku 65 rokov. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters.

V oznámení na Banksovej webovej stránke sa uvádzalo, že zomrel 7. marca a našli ho doma po tom, čo neprišiel na nahrávanie.

Všeobecne ho pokladali za gitaristu, ktorý bol priekopníkom progresívneho rocku. Žiaľ nad jeho stratou vyjadrili vo vyhlásení kolegovia zo skupiny Yes, ktorá vznikla v roku 1968. "Z hlbokým smútkom sme prijali správu o smrti nášho kamaráta a zakladajúceho člena kapely Yes, Petra Banksa," uvádzalo sa vo vyhlásení.

"Bol obrovskou súčasťou hudobnej štruktúry, ktorá tvorila skupinu Yes. Naše myšlienky, úprimná sústrasť a modlitby patria jemu i jeho rodine. Peter, budeš nám nesmierne chýbať," písalo sa ďalej vo vyhlásení.

Podľa oficiálnej tlačovej správy Banks hral na prvých dvoch albumoch Yesu, ktoré boli známe symfonickým štýlom a zložitým inštrumentálnym prevedením.

Banks neskôr založil skupinu Flash a vydal s ňou tri albumy, dobre prijatými kritikou aj fanúšikmi. Potom založil ďalšiu kapelu nazvanú Empire.

Počas hudobnej dráhy vydal päť sólových albumov.