Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pre Miroslava Donutila je ocenenie Hercova misia veľkou poctou

Český herec Miroslav Donutil počas tlačovej konferencie 20. júna 2012 v Trenčianskych Tepliciach. Miroslav Donutil si ako druhý z trojice hercov na jubilejnom 20. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prevezme ocenenie Hercova misia a mosadznú tabuľku so svojím menom pripevní vo festivalovom parku. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mosadznú tabuľku - Hercovu misiu pripevní Miroslav Donutil dnes popoludní o 16.00 h na most vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

Trenčianske Teplice 20. júna (TASR) – Jeden z najznámejších českých hercov Miroslav Donutil chcel byť pôvodne novinárom. Dnes je rád, že sa mu to nepodarilo. Povedal to dnes na tlačovej konferencii predchádzajúcej odovzdávaniu prestížneho ocenenia na filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach.

„Kedysi som v Mladom svete čítal fejtóny pána Křesťana, ktorý chodil po svete a písal o tom. Aj ja som chcel chodiť po svete a písať o tom, no keď som zistil, čo vtedy štúdium novinárčiny obsahuje, tak som rád, že sa mi to nepodarilo," uviedol umelec.

Miroslav Donutil patrí k jedným z najuniverzálnejších českých hercov. Roky strávil na doskách brnianskeho divadla Husa na provázku a v Národnom divadle, nezabudnuteľné úlohy hral v desiatkach filmových a televíznych snímok. Jeho postavy vo filmoch Postřižiny, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Černí baroni, Tankový prápor, Pelíšky, Sluha dvoch pánov a v desiatkach ďalších, sú skvostnom českého filmu a divadla. Má vlastnú talkšou, spieva, dabuje... Je držiteľom mnohých ocenení, medzi inými má aj Českého leva za vedľajšiu postavu vo filme Pasti, pasti, pastičky.

„Je pre mňa veľkou poctou prevziať cenu Hercova misia. V hereckých kruhoch sa hovorí, že ceny sú nanič, že herec nepotrebuje ceny, že dôležité je, čo povie kritika a ako reaguje divák. Ja si však myslím, že ceny sú veľkým povzbudením pre herca. Keď dostanete cenu, tak si uvedomujete, že niekto ju musel za niečo udeliť a že ten, kto vám ju udelil, vie, prečo. To sa vás emocionálne dotkne a ja som hrdý, že môžem cenu prevziať,“ vyznal sa v plynulej slovenčine Donutil, ktorý sa netají tým, že Slovensko má nesmierne rád.

Konkurencia rastie Miroslavovi Donutilovi priamo v rodine. Na hereckú dráhu sa dal i jeho mladší syn Martin. „Spočiatku som nadšený nebol, nebol som si úplne istý, či je to správne rozhodnutie, alebo nie. Ukončil konzervatórium a dnes, čo je pekné, začína v tom istom divadle ako ja – v divadle Husa na provázku v Brne. A má dokonca za sebou štyri veľké úlohy, tak už som spokojný,“ uzavrel Donutil.

Mosadznú tabuľku - Hercovu misiu pripevní Miroslav Donutil dnes popoludní o 16.00 h na most vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.


Tu bude player