Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Fondu na podporu kultúry národnostných menšín by mali zvýšiť príspevok

Ilustračná snímka. Foto: Andrej Galica

Polmiliónové zvýšenie alokácie pre fond zo štátneho rozpočtu súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) by mal mať po novom k dispozícii 8,8 milióna eur. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Polmiliónové zvýšenie alokácie pre fond zo štátneho rozpočtu súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny. "Vzhľadom na túto zmenu sa navrhuje zvýšiť príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu, a to na sumu najmenej 8.800.000 eur," uviedli predkladatelia s tým, že podporná činnosť fondu by sa mala týkať aj tejto, v poradí 14. oficiálnej národnostnej menšiny v SR.

Do správnej rady fondu, kde majú zastúpenie všetky menšiny, tak má pribudnúť jeden člen za koordinačnú radu alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny. Správna rada by po novom mala mať párny počet členov (16). Predkladatelia preto navrhujú, aby do nej minister namiesto jedného vymenoval dvoch členov a orgán by mohol mať celkovo 17 členov.

Novela má takisto zvýšiť percento z určených príjmov FPKNM, ktoré môže fond použiť na vlastnú prevádzku, zo šesť na sedem percent. "Táto úprava súvisí so zvýšením zdravotných odvodov pre zamestnávateľov od 1. januára 2024, ako aj zvýšením iných prevádzkových nákladov fondu," ozrejmili predkladatelia v dôvodovej správe.