Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Richard Müller uviedol do života knihu piesňových textov

Richard Müller, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Čírou vodou ju pokrstili Michael Kocáb a Ondřej Soukup, dve známe české osobnosti, ktoré si Richard pozval na koncertné turné Richard Müller a hostia.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Richard Müller uviedol v nedeľu večer (13. 10.) počas koncertu v Eurovia Aréne do života knihu svojich textov, čírou vodou ju pokrstili Michael Kocáb a Ondřej Soukup, dve známe české osobnosti, ktoré si Richard pozval na koncertné turné Richard Müller a hostia. TASR informovala PR manažérka Eva Sládková.

Kniha dostala jednoduchý názov Texty a ponúka piesňové texty, ktoré Richard Müller napísal počas svojej vyše 35-ročnej hudobnej kariéry. Pri niektorých sú rukou písané vysvetlivky o tom, ako, kde a pre koho text vznikol. Diváci si pri koncerte užili krásne šansóny a iné piesne v podaní tria Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup.

„Richardove texty sú veľmi osobné, má v nich svoju cestu životom, týkajú sa takmer výhradne jeho životných etáp aj peripetií,“ uviedol pre médiá Michael Kocáb.

„Čítať texty piesní je niečo celkom iné ako ich počúvať. Ja už som si tú knižku celú prečítal, Richardove texty sú samozrejme vynikajúce a zaujímavé. Občas ich treba dešifrovať, aby ste ich pochopili, ale on spravil jednu skvelú vec. K mnohým textom v knihe totiž napísal, v akej nálade vznikli, prečo a pre koho. Trochu pootvoril dvere do svojho vnútra, a potom sa na ne dívate úplne inak,“ doplnil Ondřej Soukup.

V knihe je viac ako 130 textov z pera Richarda Müllera, ktoré napísal počas svoje vyše 35-ročnej hudobnej a speváckej kariéry. Prvá skladba, ktorú si sám otextoval a napísal k nej aj hudbu, je pieseň Rádio z roku 1983.

„Už dávnejšie sme s kolegami uvažovali o tom, že by stálo za to zosumarizovať moje texty. Všetky sú odrazom istých mojich životných etáp, keď sme knihu dávali dokopy, aj ma trochu chytala nostalgia. Som rád, že sa dodnes mnohým ľudom páčia, asi sú im blízke. Teraz ich môžu mať aj doma v knižnici,“ doplnil autor Richard Müller.

Turné trojice známych osobností je v polovici, pokračuje 27. októbra koncertom v Čadci a končí až v predvianočných dňoch záverečným vystúpením 22. decembra v Brne.

„Je to náročné, ale senzačné. Obzvlášť pre mňa, pretože chalani sú zvyknutí, oni stále niekde hrajú. Ja som však bol od roku 1992 zalezený v štúdiu, len píšem alebo produkujem. Pre mňa je to naraz vstup do iného sveta, ktorý som vždy miloval. Ľudia sa na koncertoch evidentne bavia a čo môže byť lepšie, ako keď publikum dobre reaguje. Tešíme sa na ďalšie mestá,“ uzavrel Ondřej Soukup.