Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

RTVS si v nedeľu pripomenie osobnosť A. Marenčina portrétom na Dvojke

Na archívnej snímke Albert Marenčin. Foto: TASR

Albert Marenčin, významná osobnosť slovenskej kultúry, zomrel v sobotu 9. marca vo veku 96 rokov.

Bratislava 10. marca (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) so zármutkom prijala správu o úmrtí spisovateľa, básnika, scenáristu, dramaturga, prekladateľa a kritika Alberta Marenčina. Jeho výraznú osobnosť si pripomenie v nedeľu o 21.30 h na Dvojke v portréte z dokumentárnej série GEN.sk.

Albert Marenčin, významná osobnosť slovenskej kultúry, zomrel v sobotu 9. marca vo veku 96 rokov. Okrem filmových scenárov a dramaturgickej práce písal básne, eseje, prekladal z francúzštiny, kreslil surrealistické koláže.

Stál pri zrode významných diel slovenskej kinematografie, medzi nimi boli napríklad Zbehovia a pútnici (1968) či Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Sladký čas Kalimagdory (1968) Leopolda Laholu, a jeho zásluhou vznikli aj vôbec prvé československé zahraničné koprodukcie s Francúzskom Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom... (1970) Alaina Robbe-Grilleta.

Za prekladateľskú činnosť získal množstvo domácich a zahraničných ocenení, medzi nimi aj francúzsky Rytiersky rad za umenie a literatúru (1993). V roku 2002 získal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy a v roku 2010 mu Slovenská filmová a televízna akadémia udelila cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.