Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Skupina Morcheeba vystúpi na Grape festivale v Piešťanoch

Foto: TASR/AP

Morcheeba je na hudobnej scéne 17 rokov, predala vyše šesť miliónov nosičov, za ktoré získala tri platinové a tri zlaté platne.

Bratislava 8. mája (TASR) – Anglická skupina Morcheeba na čele so speváčkou Skye Edwards je ďalším atraktívnym hosťom na treťom ročníku letného Grape festivalu. Ten sa uskutoční 10. a 11. augusta na letisku v Piešťanoch.

Morcheeba je na hudobnej scéne 17 rokov, predala vyše šesť miliónov nosičov, za ktoré získala tri platinové a tri zlaté platne. Spolu s kapelami Portishead a Massive Atack patrí k popredným predstaviteľom trip-hopu. Kapelu založili bratia Paul a Ros Godfreyovci, na post speváčky si prizvali éterickú Skye Edwards so zamatovým a podmanivým hlasom, ktorá sa stala výraznou osobnosťou a tvárou kapely. Skupina si získala úspech v závere 90. rokov albumami Who can you trust?, Big Calm a Fragments of Freedom. V roku 2003 kapelu opúšťa Skye a vydáva sa na sólovú dráhu, toto rozdelenie však neprinieslo ani jednej strane výraznejší úspech. Paul a Ros skúšali rôzne speváčky, vydali dva albumy, bolo to však len hľadanie správnej cesty. V roku 2010 sa za mikrofón vracia Skye a kapela vydáva v júli 2010 zatiaľ posledný, v poradí siedmy štúdiový album album Blood Like Lemonade.

Ros Godfrey o návrate Skye pre médiá uviedol: „Iba keď sme všetci spolu, dostáva naša hudba zmysel . Paul je skvelý v štúdiu a ja so Skye na pódiu.“ Kapela v pôvodnom zložení na Slovensku ešte nehrala a aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa organizátori rozhodli osloviť práve Morcheebu.

Pred dvoma rokmi sme videli koncert a ostali som absolútne uchvátení atmosférou a srdečnosťou celého vystúpenia. Hovorili sme si - stará dobrá Morcheeba, škoda, že v takejto zostave sme ich u nás ešte nevideli. A teraz ich uvidíme. Samotná kapela sa tiež teší, že sa konečne ukáže premiérovo v tomto zložení na Slovensku. Veríme, že ich vystúpenie urobí z piešťanského letiska na chvíľku najúžasnejšie miesto na svete,“ povedal pre médiá jeden z organizátorov Ján Trstenský.