Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Prvou Slávicou v roku ´98 sa stala Barbara Haščáková, o rok bola druhá

Kombosnímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Anketa Zlatý slávik vznikla v pražskej redakcii týždenníka Mladý svět v roku 1962 a na československej úrovni pokračovala až roku 1991. Na Slovensku ju pod názvom Slávik obnovili v roku 1998.

Bratislava 10. januára (TASR) - Prvou Slávicou obnovenej populárnej ankety sa v roku 1998 stala nedávno zosnulá speváčka Barbara Haščáková, presadila sa aj v nasledujúcom ročníku, kde obsadila druhé miesto. Tento rok slávi anketa rovných tridsať rokov svojej existencie.

Československá anketa interpretov populárnej hudby Zlatý slávik vznikla v pražskej redakcii týždenníka Mladý svět v závere leta roku 1962. Každoročne potom prinášala rebríčky najúspešnejších interprétov až roku roku 1991 V Čechách sa pod názvom Český slávik Mattoni vrátila v roku 1996, na Slovensku pod názvom Slávik v roku 1998. Víťazmi prvého ročníka sa stal Paľo Habera a Barbara Haščáková.

UPOZORNENIE: Správu s výsledkami prvého ročníka obnovenej anktety Slávik nájdete TU.

Prvý ročník mal u priaznivcov slovenskej hudby dobrý ohlas, hlasovali snáď fanúšikovia všetkých vekových kategórií. Svedčilo o tom aj poradie na prvých troch miestach v jednotlivých kategóriách, keď bodovali interpreti pop-rockovej hudby, klasického popu, tanečnej hudby aj kapela ľudovej zábavy, ktorej najväčšiu popularitu mala skupina Senzus. Popri už známych skupinách Modus, Prúdy, Elán, Team sa do popredia postupne dostávali aj mladé tváre hudobnej scény.

Víťazstvo v druhom ročníku za rok 1999 obhájil Pavol Habera s počtom bodov 43.700, druhý bol Richard Müller (21.799), na treťom mieste bol Robo Kazík (12.897). Zlatým slávikom v kategórii speváčok sa stala Jana Kirschner s počtom 35.127 bodov, druhá bola Barbara Haščáková (30.122), tretia Marika Gombitová (16.194).



Prvenstvo v kategórii skupiny obhájila kapela Elán s počtom bodov 59.631, na druhé miesto sa dostala skupina IMT Smile (27.346), tretia bola skupina Senzus (20.555). Novú kategóriu skokan roka vyhrala skupina Polemic. Novinkou bola aj kategória objav roka, tú vyhrala skupina Ine kafe.

Novými tvárami boli speváčka Jana Kirschner, ktorá v roku 1999 vydala skvelý album V cudzom meste, z neho sú hity Všetko je nanič, Modrá, Líška či titulná V cudzom meste. Rovnako novou bola skupina IMT Smile, ktorá v roku 1999 vydala album Valec Extra, z neho sú známe hity Ľudia nie sú zlí, Čo ak a Veselá pesnička, ktoré hrá táto kapela na koncertoch ešte aj v súčasnosti. Pavol Hammel a Prúdy vydali album 1999, z ktorého sú známe piesne Kamalásky, Slušne žiť či Staré kone a nahé jazdkyne.

Hitmi roku 1999 boli aj Naša láska letí Richarda Müllera, Ak nie si moja Vaša Patejdla, ktorá zaznela vo filme Fontána pre Zuzanu I. Zrejme najväčším hitom bola skladba Voda, čo ma drží nad vodou v podaní Joža Ráža, fanúšikovia ju poznali aj z filmu Fontána pre Zuzanu III. Úspech mali aj skladby Čumil skupiny Ine kafe a Divoký dážď skupiny Gladiator.