Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SLOVENSKO A ČESKO SMÚTI: Zomrel Karel Gott

Na snímke český spevák Karel Gott počas koncertu v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, 16. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Spevák trpel akútnou leukémiou, zomrel v kruhu rodiny.

Bratislava 2. októbra (Teraz.sk/TASR) - Český spevák Karel Gott zomrel v utorok (1. 10.) krátko pred polnocou vo veku 80 rokov. Informovala o tom televízia Nova na svojej stránke tn.cz.

Legenda českej a československej hudobnej scény, ktorá sa nezmazateľne zapísala do sŕdc miliónov fanúšikov, zomrela v kruhu svojej rodiny.



Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred rokom a pol.

Český Zlatý slávik český spevák Karel Gott.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Gott so zákernou chorobou bojoval už skôr. V roku 2015 mu lekári oznámili, že trpí zhubnou rakovinu lymfatických uzlín, o niekoľko mesiacov neskôr informoval, že je zdravý. Zápasil však aj s ďalšími zdravotnými problémami, vrátane zápalu pľúc, s ktorým bol hospitalizovaný aj koncom júla tohto roka.



Spevák za svoju dlhú kariéru získal celý rad ocenení. Stal sa legendou ankety Zlatý slávik, ktorú vyhral 42-krát, od roku 1963 mu víťazstvo ušlo len osemkrát.

Gott ako jeden z mála českých umelcov prerazil aj v zahraničí, veľkej popularite sa teší najmä v Nemecku.



Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Začiatky jeho verejného vystupovania sa viažu s rokmi 1958 - 1960, keď sa zúčastňoval na amatérskych speváckych súťažiach. V roku 1958 získal svoj prvý angažmán v kaviarni Vltava. Od roku 1959 pravidelne vystupoval s orchestrom Karla Krautgartnera.

V roku 1960 začal študovať spev na Pražskom konzervatóriu. Angažmán v Semafore a nahrávanie s Tanečným orchestrom Čs. rozhlasu znamenalo zvrat v jeho kariére. Pieseň Oči má sněhem zaváté sa stala najúspešnejšou za rok 1963 a prvý raz zvíťazil v ankete o Zlatého slávika.

Český hudobný fenomén Karel Gott, archívne foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


V roku 1964 založil s bratmi Štaidlovcami divadielko Apollo v rámci pražskej Reduty. Nasledujúci rok mu Supraphon vydal prvú dlhohrajúcu platňu. V roku 1966 zvíťazil na Bratislavskej lýre so skladbou Mám rozprávkový dom. Nasledovalo päťmesačné angažmán v Las Vegas a roku 1967 zmluva s gramofónovou spoločnosťou Polydor. V roku 1969 uskutočnil prvé turné po NSR.

Famózny štart kariéry Karla Gotta v šesťdesiatych rokoch uzatvára vydanie albumu Vánoce ve zlaté Praze, ktorý je dodnes hudobnými kritikmi považovaný za jeden z najlepších vianočných albumov. V sedemdesiatych rokoch si medzinárodný úspech zaistil naspievaním titulnej skladby k rozprávke Včelka Mája, ktorej hudbu zložil Karel Svoboda. V máji 1977 získal spevák titul Zaslúžilý umelec a zároveň Zlatú platňu Polydoru. Dôkazom všestranného talentu K. Gotta je aj jeho prvé hosťovanie na Country festivale Fan Fair v Nashville (v r. 1979), na ktorý bol v priebehu ďalších rokov niekoľkokrát pozvaný.

Osemdesiate roky umožnili interpretovi pokračovať na ceste k medzinárodným úspechom. V Taliansku mu vychádza album Bella Italia. Získava Zlatú platňu Supraphonu za milión platní exportovaných do zahraničia. Vo februári 1985 opäť získava Zlatého slávika. V roku 1986 mu udeľuje Supraphon Platinovú platňu a zároveň Zlatú ihlicu Polydoru za 20-ročnú spoluprácu s touto hudobnou spoločnosťou (pred K. Gottom ju získali len Leonard Bernstein a Herbert von Karajan).

V septembri 1992 obdržal Diamantovú platňu za predaj 13 miliónov nosičov v bývalom Československu. V roku 1997 získava album Duety, naspievaný s Luciou Bílou, dve Platinové platne.

Do nového tisícročia vstupuje koncertným vystupovaním v Carnegie Hall v New Yorku. Karel Gott je majiteľom agentúry GOJA (Gott - Janeček). V mladosti bolo jeho záľubou maľovanie, a aj keď na výtvarnú akadémiu ho nevzali, svojej vášni zostal verný. Jeho úspech na výtvarnom poli potvrdili výstavy v Berlíne, Kolíne nad Rýnom, Viedni, Moskve, Bratislave, Prahe či Mníchove.

Na snímke Karel Gott spieva so sprievodnou kapelou počas svojho koncertu v sále Grand Hotela Kempinski na Štrbskom Plese
Foto: TASR/Oliver Ondráš


V priebehu svojej kariéry absolvoval spevák množstvo koncertných vystúpení takmer vo všetkých európskych krajinách sveta.

Gott je držiteľom 22 československých a 20 českých zlatých slávikov, vlastní viac ako 60 zlatých platní, sedem diamantových platní, nahral približne 2600 pesničiek. V americkom meste Las Vegas sa 7. januára 2008 oženil, za manželku si zobral Ivanu Macháčkovú. Spolu majú dve dcéry Nelly Sofiu a Charlotte Ellu. Z nemanželského vzťahu má Gott dve dospelé dcéry Dominiku a Luciu. K 70. narodeninám vyšla v júli 2009 trojkompilácia Karel Gott 70 hitů a mesiac na to albumová kolekcia 36 CD s názvom Mé písně — Zlatá albumová kolekce. Tá obsahuje 33 albumov z rokov 1965 - 1992 a tri bonusové CD.

V apríli 2010 vyšiel Gottovi album s nahrávkami ľudových piesní s názvom Lidovky mého srdce, ktorý nahral v sprievode cimbalovej muziky Ladislava Pavluša. Vo februári 2011 vyšla dvojkompilácia Za lásku pálím svíci a v októbri 2011 swingový album Sentiment. V septembri 2012 nasledoval album Dotek lásky, v januári 2013 trojkompilácia s názvom Karel Gott zpívá písně s texty Jiřího Štaidla s podtitulom Konec ptačích árií a v máji 2013 DVD so záznamom koncertu Karel Gott: O2 Aréna 2012.

V novembri 2013 vyšiel album Láska je nádhera (Dotek lásky 2) a v júni 2014 DVD s názvom Noční král, na ktorom sú hity prvej dekády 21. storočia. V septembri 2014 vyšiel album S pomocí přátel a v decembri 2014 komplet piatich DVD 50 Let/Skladby z let 1963 - 2010. V októbri 2015 vyšla na piatich CD kompilácia Duety, ktorá ponúkla výber piesní z rokov 1962 - 2014, v septembri 2016 dvojkompilácia 40 Slavíků. V pražskom Hudobnom divadle Karlín mal 16. marca 2017 premiéru muzikál Čas růží s najväčšími hitmi Karla Gotta, ktorý bol 1. júla jedným z hlavných hostí na festivale Topfest v Piešťanoch. V júni 2018 vydal štúdiový album Ta pravá.

Český spevák a legenda Karel Gott odohral koncert v Košiciach 17. októbra 2012. Koncert sa uskutočnil v Steel Aréne.
Foto: TASR/František Iván


K významnému životnému jubileu vydal Supraphon "božskému Kájovi" dve špeciálne kolekcie mapujúce najobľúbenejšie piesne počas takmer šiestich dekád jeho hudobnej kariéry. Výberovky vyšli 14. júna v dvoch kompletoch: prvý s názvom Karel Gott 80/80 — Největší hity 1964 - 2019 na 4CD, druhý v exkluzívnom výpravnom 15CD Boxe pod názvom Karel Gott Singly — 300 písní z let 1962 – 2019. Ani na jednom titule nechýba aktuálny hit Srdce nehasnou, ktorý pre Gotta a jeho dcéru Charlotte Ellu zložil Richard Krajčo.

Fanúšikovia českého speváka Karla Gotta si pri príležitosti jeho osemdesiatky, ktorú oslávil v júli 2019, mohli kúpiť pamätnú eurobankovku s jeho portrétom.