Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Max Jason Mai bude reprezentovať Slovensko na Eurosongu 2012

Miroslav Šmajda Foto: TASR/František Ivan

Pod menom Max Jason Mai (MJM) vystupuje známy košický spevák Miro Šmajda.

Bratislava 7. marca (TASR) – Max Jason Mai s rockovou piesňou Don't Close Your Eyes bude reprezentovať Slovensko na 57. ročníku autorskej piesňovej súťaže Eurovision Song Contest v azerbajdžanskom Baku. Na tlačovej konferencii to dnes napoludnie oznámili zástupcovia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

Pod menom a zároveň názvom projektu Max Jason Mai (MJM) vystupuje známy košický spevák, skladateľ a muzikant Miro Šmajda. "Beriem to ako veľkú česť a moje poslanie, že budem reprezentovať tých, ktorí prispeli tvrdou prácou na kvalite a vzostupe projektu Max Jason Mai a taktiež ľudí, ktorí majú radi dobrú muziku," uviedol pre médiá MJM.

"Toto meno som si zvolil z veľmi jednoduchého dôvodu, Miro Šmajda bol projekt, ktorý je minulosťou, ktorého sa týkala úplne iná muzika. Vytvoril som jednoducho nový projekt. Mnohí zaregistrovali, či už fanúšikovia, či novinári, že som ukončil kariéru Mira Šmajdu, čo je pravda, prestal som s hudobnou činnosťou a začal som sa naplno venovať tomuto projektu, pretože si to vyžaduje skutočne veľmi veľa času, práce, energie. Úprimne povedané, myslím, že Miro Šmajda by nemal šancu dostať sa do finále Eurovízie, Max Jason Mai má, pretože je to neporovnateľný produkt," dodal pre TASR spevák.

RTVS rozhodla o účasti na Eurosongu už v polovici novembra minulého roku. "Sme presvedčení o tom, že Max Jason Mai sa dokáže dostatočne odlíšiť od potenciálnej speváckej konkurencie a má šancu dostať sa do finále súťaže," povedal riaditeľ programu STV Andrej Miklánek. Podľa jeho slov bude mať skladba oficiálnu premiéru v piatok 9. marca na záver galaprogramu OTO 2011, ktorý odvysiela STV.

Semifinále 22. a 24. mája

V dvoch semifinálových kolách 22. a 24. mája bude súťažiť o postup 37 krajín, slovenský zástupca vystúpi v druhom semifinále. V prípade úspechu si v Baku Crystal Hall zaspieva vo finále 26. mája. Priame prenosy odvysiela STV. V doterajšej histórii Eurosongu súťažilo Slovensko v šiestich ročníkoch. Prvou bola v roku 1994 skupina Tublatanka so skladbou Nekonečná pieseň, ktorá obsadila 19. miesto. Tretím zástupcom bol Marcel Palonder v roku 1996 s piesňou Kým nás máš, skončil na 18. pozícii, štvrtou Katarína Hasprová so skladbou Modlitba, ktorá v roku 1998 obsadila 21. miesto.  Slovensko sa na piesňovú súťaž Eurovision Song Contest vrátilo po desaťročnej absencii v roku 2009, na 54. ročníku v Moskve nás reprezentovala dvojica Nela Pocisková a Kamil Mikulčík so skladbou Leť tmou, v máji 2010 v nórskom Osle súťažila Kristína s pesničkou Horehronie a v máji 2011 v nemeckom Düsseldorfe súťažilo duo TWiiNS s piesňou I'm Still Alive. Ani jednému z tejto trojice sa nepodarilo postúpiť do veľkého finále.