Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenský filharmonický zbor sa predstaví v Berlíne

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Členovia zboru pod vedením zbormajstra Jozefa Chabroňa vystúpia na Otváracom koncerte sezóny 2019/2020 Konzerthausu Berlín.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Slovenský filharmonický zbor odcestuje v utorok 27. augusta na umelecký zájazd do Berlína. Členovia zboru pod vedením zbormajstra Jozefa Chabroňa vystúpia na Otváracom koncerte sezóny 2019/2020 Konzerthausu Berlín. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF).

Na programe úvodného večera zaznie monumentálna Symfónia tisícov Gustava Mahlera. "Práve som dokončil svoju ôsmu. Je to to najväčšie, čo som doposiaľ urobil. A obsah a forma sú také zvláštne, že sa o tom ani nedá písať," napísal o svojom diele priateľovi v auguste 1906 sám skladateľ. Na premiére symfónie, ktorá sa konala o štyri roky neskôr, účinkovalo 858 spevákov a 171 inštrumentalistov.

Vokálno-inštrumentálne dielo s obrovským interpretačným aparátom (veľké obsadenie orchestra, osem vokálnych sólistov, dva veľké zmiešané zbory a chlapčenský zbor) zaznie v Berlíne v interpretácii Konzerthausorchester Berlin, Českého filharmonického zboru Brno, Slovenského filharmonického zboru, Staats und Domchor Berlin. Sólistami budú Erin Wall, Michaela Kaune, Marisol Montalvo, Mihoko Fujimur, Gerhild Romberger, Robert Dean Smith, Michael Nagy, Mikhail Petrenko v naštudovaní legendárneho nemeckého dirigenta Christopha Eschenbacha, nového šéfdirigenta Konzerthausorchester Berlin od aktuálnej koncertnej sezóny.

Koncert sa uskutoční v piatok 30. augusta o 20.00 h.