Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

SND spúšťa Klub priateľov a mecénov Slovenského národného divadla

Na snímke riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie k mecenášskemu klubu SND v Bratislave 28. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prvá scéna oslavuje 1. marca 104. narodeniny, platformu v podobe mecenášskeho klubu spúšťa podľa generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku k tomuto výročiu nasledujúc vzor mnohých svetových divadiel.

Bratislava 29. februára (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) od marca zriaďuje Klub priateľov a mecénov Slovenského národného divadla. Vedenie našej prvej scény pod heslom "Národ sebe", inšpirovaným príbehom vzniku pražského Národného divadla, ponúka budúcim mecénom niekoľko úrovní podpory, za ktoré darcovia získajú rôzne benefity.

Prvá scéna oslavuje 1. marca 104. narodeniny, platformu v podobe mecenášskeho klubu spúšťa podľa generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku k tomuto výročiu nasledujúc vzor mnohých svetových a európskych divadiel a galérií. "Na Slovensku máme veľa úspešných príbehov, ľudí, ktorým sa darí v podnikaní a v osobnom živote. Veríme, že zdravá spoločnosť je pripravená takýmto spôsobom prispieť ku kultúre a umeniu," uviedol Drlička k založeniu platformy, ktorá chce získať nových podporovateľov a finančné prostriedky. Priaznivcov divadelného umenia vyzýva na finančnú podporu divadla s odmenou vo forme rôznych benefitov.

Klub ponúka podporovateľom niekoľko úrovní darcovstva v dvoch hlavných kategóriách "priateľ" a "mecén". Nové príspevky chce divadlo venovať na rozvojové projekty, sprievodné programy, viac hrať v školách a pozývať viac nielen činoherných, ale aj operných a baletných zahraničných súborov.

Vznik klubu sprevádza aj vizuálna kampaň s hlavným mottom Národ sebe. Jej tvárami sa stali osobnosti, ktoré dlhodobo podporujú umenie a kultúru na Slovensku. Sú medzi nimi napríklad fotografka Milota Havránková či občianska aktivistka Zuzana Wienk. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na www.snd.sk/mecenasskyklub.