Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Stratený Klimtov obraz našli po rokoch v garáži v Rakúsku

Gustav Klimt Foto: TERAZ/wikipedia.com

Nájdený obraz je však podľa historika umenia Alfred Weidinger dielom brata Gustava Klimta, Ernsta.

Viedeň 15. júla (TASR) - Rakúsky historik umenia Alfred Weidinger uviedol, že tento týždeň nájdený obraz maliara Gustava Klimta nie je prácou tohto umelca, ale maľoval ho jeho brat Ernst Klimt a nejde o významné dielo. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.

Weidinger - znalec rakúskeho symbolizmu, odborník na Klimta a kurátor viedenského múzea Belvedér - rozpoznal dielo ako ranú, historizmom poznačenú tvorbu Ernsta Klimta, ktorý zomrel v roku 1892, 26 rokov pred svojím bratom Gustavom.

Podľa zberateľa umenia Josefa Renza, ktorý dielo práve kúpil od rodiny žijúcej neďaleko rakúskeho mesta Linec, je stropná maľba možno dielom oboch bratov, ak nie samotného Gustava Klimta.

Maľba cherubína s trúbou kedysi zdobila strop viedenského štúdia, v ktorom bratia tvorili v rokoch 1883-92. Stratila sa v čase, keď sa v historickej budove inštaloval výťah.

"Určite to nie je významná maľba, dokonca ani pre Ernsta Klimta," povedal Weidinger. Dodal, že Ernst Klimt zomrel dávno pred hnutím viedenská secesia, ktoré protestovalo proti historizmu a ktorého bol Gustav Klimt zakladajúcim členom.

Gustav Klimt sa narodil vo Viedni 14. júla 1862 a zomrel ako 55-ročný v roku 1918. Vypracoval sa na uznávaného maliara, grafika a popredného predstaviteľa viedenskej secesie. Kvôli zobrazovaniu žien a milostných scén ho mnohí súčasníci obviňovali zo šírenia pornografie.