Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ennio Morricone je zotavený. Pokračuje v koncertnom turné

Ennio Morricone okúzlil Slovnaft arénu Foto: JVS Group

V januári sa predstavil aj slovenskému publiku na koncerte v Bratislave.

Rím 4. júna (TASR) - Taliansky oscarový hudobný skladateľ Ennio Morricone je opäť na nohách po tom, ako sa zotavil z poranenia dvoch stavcov, kvôli čomu musel odložiť niekoľko vystúpení v rámci turné pri príležitosti 60 rokov strávených v tejto brandži. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Morricone, ktorého filmová hudba z neho spravila jedného z najvyhľadávanejších skladateľov, uviedol, že sa už cíti dobre a je pripravený pokračovať v koncertoch, ktoré diriguje. Podotkol, že aj po všetkých dlhých rokoch stále cíti nervozitu, keď vychádza na pódium pred publikum.

"Som veľmi nervózny, pretože niekedy sa aj napriek dobrej vôli môže prihodiť čokoľvek. Zneistia ma aj drobnosti, veci, ktoré obecenstvo ani nepostrehne. Hudbu radšej píšem, ale je prirodzené, že ju i dirigujem," uviedol Morricone (87), ktorý tento rok získal svojho druhého Oscara.

Sošku mu udelila akadémia za hudbu do filmu Osem hrozných amerického režiséra Quentina Tarantina. V roku 2007 dostal Oscara za celoživotné dielo. "Je to milá satisfakcia. Dôležité je však na to príliš nemyslieť," dodal.

Podľa neho je pre skladateľa zásadné vychádzať s režisérom. "Svojou hudbou nepopisujem obrazy. Ak ide o význačný film, kľúčové je, aby hudba povedala to, čo v ňom nie je povedané a čo sa ani nedá zhliadnuť," zdôraznil Morricone.

Vydavateľstvo Decca Records v októbri vydá antológiu s názvom Morricone 60, ktorá bude prierezom jeho bohatej tvorby pozostávajúcej z približne 600 diel.