Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Tanec medzi črepinami uchváti pohybom, hudbou i prírodou

Bibiana Lanczová a Marek Ťapák počas nakrúcania filmu. Foto: TASR/Martin Pavelek

Dramatický príbeh o ľudskom bytí, láske, vzletoch a pádoch v strhujúcom tanci života medzi črepinami už tvorcovia predstavili v rámci promo tour na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach

Bratislava 19. júna (TASR) - Do slovenských kín mieri filmový žáner, ktorý bol dlhé roky mimo pozornosti slovenskej kinematografie.

Na silné tradície hudobno-tanečných filmov, ktoré v minulosti vytvárali legendárni slovenskí filmári, voľne nadväzuje Tanec medzi črepinami.

Dlho očakávanú filmovú novinku, ktorá vznikla na základe úspešného divadelného predstavenia, dnes predstavili médiám tvorcovia na čele s režisérom, scenáristom a hercom Marekom Ťapákom.

"Neskutočné sa stalo skutočnosťou. V tejto krajine sa stále frfoce, stále niečo nejde, stále sa to nedá. Ja som si povedal, že ja už nechcem frflať, ja to chcem skúsiť, ja to chcem spraviť. Mne sa to podarilo a som veľmi šťastný," komentoval pre TASR vznik dych vyrážajúceho filmu Ťapák. Nový slovenský film, v ktorom stvárnil i hlavnú úlohu, pripravoval dva roky a nakrúcal ďalšie tri.

Ťapák prizval na spoluprácu vo filmových "črepinách" i svojho blízkeho priateľa Tona Popoviča. Práve za ním prišiel s nápadom urobiť z pôvodného predstavenia filmovú verziu.

"Keď mi rozprával o tej svojej predstave, mal ju tak intenzívne v sebe pomenovanú, že som najprv nevedel, či rozpráva o nejakom filme, ktorý už videl a chcel by podobný natočiť. Bolo to tak strašne jednoznačné v ňom, že ma to hneď strhlo," uviedol pre TASR kreatívny producent Popovič, ktorého oslovil aj hudobný základ pôvodného predstavenia. "Bol vynikajúci. Sú to hudby z teritória našej pravlasti, z Uhorska. Čiže od goralských oblastí, cez východoslovenské, stredoslovenské, západoslovenské, maďarské, rumunské nápevy, to všetko tam je. Sú tam skvelí autori folklórnej world music," vysvetlil Popovič, ktorý hudobný materiál v snímke ešte umocnil spolu so Samom Smetanom a jeho skupinou Banda.

V Ťapákovom režijnom debute možno počuť podmanivú hudbu, fanúšikov pohybu však očaria predovšetkým výkony špičkových tanečníkov, medzi nimi sú aj umelecký vedúci SĽUKu Stanislav Marišler a Bibiana Lanczová.

"Spolupracovalo sa s ňou veľmi dobre, priniesla pre mňa akýsi nový duch do toho filmu, pretože sa aj podieľala na choreografii Kúrie, tá patrí k vrcholom projektu," doplnil Ťapák. "Veľmi dobre sa mi choreografovalo, účinkovalo už nie tak veľmi dobre, lebo nie som herečka, som skôr tanečníčka, takže herecké scény boli pre mňa trošku ťažké, ale nakoniec sme to zvládli," dodala Lanczová, ktorá si tvorbu choreografie pre film vyskúšala v Tanci medzi črepinami po prvý raz.

Pod film venovaný ľudovej tradícii, ktorý môže divákov uchvátiť aj krásami slovenskej prírody, sa výrazne podpísal i hlavný kameraman Peter Bencsík. Jeho kamera ich zavedie na Šútovský vodopád, Kráľovu hoľu, priblíži im Roháče, kaštieľ vo Vyšnom Kubíne, zavedie ich do skanzenu v Zuberci a v Martine, do Banskej Štiavnice a okolia. "Vyberal som lokácie, ktoré by pasovali k téme, samozrejme, vyberal som z výtvarného hľadiska," doplnil Ťapák, ktorý svoj netradične postavený moderný film nakrútil s nehercami, folkloristami, ktorí tancovali v súboroch SĽUK, Urpín, Šumiačan, Technik, Ekonóm, Skorušina a ďalších. Jedinou herečkou v snímke je Anna Javorková.

Dramatický príbeh o ľudskom bytí, láske, vzletoch a pádoch v strhujúcom tanci života medzi črepinami už tvorcovia predstavili v rámci promo tour na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach, na projekciách vo Zvolene, Žiline a Martine. Letnú novinku prináša do slovenských kín od 21. júna mediálna spoločnosť Film Europe Media Company.