Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

V Bratislave ocenili najkrajšie knihy Slovenska za rok 2023

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Hlavným usporiadateľom súťaže NKS je Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Partnermi sú Ministerstvo kultúry SR, Slovenské centrum dizajnu (SCD) a Slovenské literárne centrum (SLC).

Bratislava 23. apríla (TASR) - Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana predstavil v utorok v Bratislave najkrajšie knihy za rok 2023. Kolekciu ocenených kníh v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska (NKS) sprístupňuje v Galérii Dušana Rolla. Výstava potrvá do 17. júna. TASR o tom informovala PR manažérka Bibiany Natália Cehláriková.

"Kniha musí upútať nielen obsahom, ale aj spracovaním - príťažlivou grafikou, zaujímavou typografiou, peknou ilustráciou, pozoruhodnou väzbou či formátom," uviedla Cehláriková k oceneniu kníh vydaných v predchádzajúcom roku na Slovensku alebo diel, na ktorých sa väčšinovo podieľali slovenskí autori.

Cieľom súťaže je zvyšovanie knižnej kultúry na Slovensku, najmä z hľadiska jej vizuálneho spracovania, mapovať knižnú tvorbu a propagovať najkvalitnejšie tituly doma i v zahraničí. Bibiana dodáva, že NKS je pokračovateľom tradície založenej v roku 1965. V aktuálnom 32. ročníku prešla súťaž zmenami, má nový štatút, partnerov i vizuálnu identitu. Jej autorkami sú študentky bakalárskeho štúdia na Katedre vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

Uplynulý 31. ročník bol posledný, v ktorom boli prihlásené knihy hodnotené odbornou porotou v siedmich kategóriách (vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež, učebnice, knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie, bibliofilské tlače, študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl). V snahe reagovať na vývoj a zmeny spoločnosti, rozvoj elektronických technológií, nových a variabilnejších tlačiarenských možností porota v 32. ročníku súťaže hodnotila knihy už len na základe ich celkového vizuálneho a knižného spracovania bez nadväznosti na to, aký žáner reprezentovali.

Do súťaže sa prihlásilo vyše 200 originálnych knižných titulov, ktoré posudzovala päťčlenná medzinárodná odborná porota. Tá vybrala víťaznú kolekciu desiatich kníh. Udelila aj Cenu poroty za výnimočný a inovatívny počin v knižnej produkcii.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa konalo v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG). Výstava Najkrajšie knihy Slovenska 2023, ktorú otvoria po udeľovaní cien v Galérii Dušana Rolla v Bibiane, potrvá do 17. júna.

Hlavným usporiadateľom súťaže NKS je Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Partnermi sú Ministerstvo kultúry SR, Slovenské centrum dizajnu (SCD) a Slovenské literárne centrum (SLC).