Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

V Novohradskej knižnici otvorili výstavu Harry Potter v 22 jazykoch

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Putovná výstava Harry Potter v 22 jazykoch, ktorá cestuje naprieč krajinami Únie, pozostáva z kníh o známom čarodejníkovi a ďalších artefaktoch zo sveta mágie.

Lučenec 7. mája (TASR) - V Novohradskej knižnici v Lučenci v pondelok (6. 5.) slávnostne sprístupnili putovnú výstavu s názvom Harry Potter v 22 jazykoch, ktorá bude pre verejnosť prístupná do konca mája. Podujatie sa konalo v rámci Dňa Európy, ktorým si v meste pripomenuli 20. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ). TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Putovná výstava Harry Potter v 22 jazykoch, ktorá cestuje naprieč krajinami Únie, pozostáva z kníh o známom čarodejníkovi a ďalších artefaktoch zo sveta mágie. "Okrem výstavy sme v Novohradskej knižnici sprístupnili aj kútik venovaný EÚ, kde návštevníci nájdu informačné materiály. Dozvedia sa viac o význame EÚ, jej činnostiach, európskom práve či benefitoch členstva v tomto zoskupení," uviedla Michaela Hrnčiarová z centra Europe Direct Lučenec.

Deň Európy v Lučenci organizovala samospráva v spolupráci s centrom Europe Direct Lučenec a ďalšími partnermi v priestoroch lučeneckej radnice. Podujatie bolo zamerané na propagáciu EÚ, jej priorít, aktuálnych tém rezonujúcich v Únii, ale tiež na oslavu 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

Členstvo v Únii podľa vedenia mesta prinieslo Lučencu počas dvoch desaťročí viacero úspešných projektov. "Medzi tie najväčšie patrí napríklad komplexná rekonštrukcia synagógy, rozsiahla obnova historickej radnice, komplexné rekonštrukcie dvoch materských škôl, znižovanie energetickej náročnosti budov, výstavba cyklotrás do Vidinej a Haliče, projekty v cestnej infraštruktúre či rôzne ďalšie dotácie, ktoré značnou mierou prispeli k nášmu rozvoju," vymenovala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.