Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

V trnavskom múzeu uvedú monografiu medailí Williama Schiffera

Na snímke budova Západoslovenského múzea v Trnave. Foto: TASR- Lukáš Grinaj

Na stretnutí k uvedeniu publikácie autor porozpráva o práci na katalógu medailí a príprave knihy.

Trnava 7. marca (TASR) - Monografiu realizovaných razieb zberateľských medailí podľa návrhov sochára a medailéra Williama Schiffera, ktorú zostavil Ondrej Lietavec, predstaví nielen numizmatikom v nedeľu 10. marca Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave. Informovala o tom vedúca prezentačného oddelenia ZsM Simona Jurčová.

Publikáciu vydala trnavská pobočka Slovenskej numizmatickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied. "William Schiffer (1920 - 2007), rodák zo Zvončína pri Trnave odišiel po druhej svetovej vojne do Paríža a vyštudoval Akadémiu umení. Okrem inej tvorby nadviazal spoluprácu s parížskou mincovňou a v ďalšom umeleckom vývoji sa profiloval predovšetkým ako medailér," uviedla Jurčová.

Spodobil desiatky významných osobností histórie i súčasnosti. Pri jeho osemdesiatke mu ako prejav uznania prínosu pre francúzske i svetové výtvarné umenie v parížskom Národnom múzeu ľudového umenia a tradícií vystavili výber z celoživotného diela. ZsM tiež predstavuje jeho tvorbu, a to v samostatnej expozícii Múzea knižnej kultúry - Oláhovho seminára s názvom William Schiffer - sochár a medailér.

Autor monografie Ondrej Lietavec vytvoril podľa Jurčovej bohato graficky aj obsahovo spracovanú knihu a zároveň prehľadný katalóg Schifferových razieb zrealizovaných v Paríži, v kremnickej mincovni i v niektorých iných mincovniach. Medzi početnými sú medaile venované napríklad vierozvestcom Cyrilovi a Metodovi, M. R. Štefánikovi, T. G. Masarykovi, pápežovi Jánovi Pavlovi II., českému skladateľovi Leošovi Janáčkovi, polyhistorovi, významnému stredoeurópskemu humanistovi a trnavskému rodákovi Jánovi Sambucusovi, tiež mestu Trnava k výročiam udelenia statusu prvého slobodného kráľovského mesta, ale aj napoleonskému generálovi Cambrone, rabínovi Chatamovi Soferovi a ďalším. Na stretnutí k uvedeniu publikácie autor porozpráva o práci na katalógu medailí a príprave knihy.